Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Рецепт скоромної калити на Андрія Первозваного

В українців є власний варіант новорічних пряників – калита. Це обрядовий корж, який символізує сонце. Його традиційно готують на свято Андрія Первозваного.

Рецептом скоромної, тобто непісної калити, поділився український шеф-кухар Євген Клопотенко. 

Попри те, що свято Андрія припадає на різдвяний піст, наші пращури готували не лише пісну калиту, а й скоромну. Бо церква все одно не схвалювала такі гуляння з ворожіннями на судженого, та й сам обряд не був християнським. Тож про піст старались не думати, розповідає шеф.

Як традиційно святкують Андрія? 

Раніше в ніч з 12 на 13 грудня у кожному селі обирали хату, в якій збиралися великою дружньою компанією всі незаміжні та неодружені. Дівчати готували щось смачне на стіл, а хлопці приносили цукерки та наливку. Молодь співала, танцювала, жартувала та вигадувала ігри. В одній із них дівчата перевіряли парубків на винахідливість. Спеціально для вечорниць вони випікали калиту – корж із маком, родзинками й горіхами та з отвором посередині. Тісто дівчата замішували по черзі, починаючи від старшої, закінчуючи наймолодшою. Ліпили калиту, прикрашали, а потім ставили у піч і чекали, поки вона стане сухою, щоб її важко було відкусити.

Молода і свашка на день Андрія. Молода тримає калиту на стрічці. Поділля, початок 20 ст.

А уже на святі в отвір протягували червону стрічку та підвішували на кочергу. Парубки один за одним мали підстрибнути та відкусити калиту. Але не все так просто. По-перше, вона була як сухар, по-друге, був вартовий – ще один парубок, який всіх смішив і всіляко заважав це зробити. Навіть якщо вдавалося не сміятися, то вартовий так смикав кочергу, що калиту практично нікому не вдавалося вкусити.

Поради з приготування калити та чим оздобити 

Для калити рекомендовано взяти невеликі родзинки коричневого кольору, які додали в тісто. Якщо у вас є білі, вони теж чудово підійдуть. Їх не потрібно замочувати, тільки добре помити та висушити паперовим рушником. Мак вибирайте в пакованні, щоб не мити, бо зайва рідина в тісті не потрібна та й прикрашати ним буде важко. Добре вимішайте тісто, як треба за традицією. Якщо поруч немає дівчат з вечорниць, попросіть дитину, подруг чи свекруху.

В оригінальному рецепті калиту прикрашають маком та волоськими горіхами. За бажанням можна використати кунжут, журавлину та інші горіхи: кеш’ю та фундук. Після випікання калиту, поки вона гаряча, треба змастити медом. Якщо у вас він зацукрований, розтопіть на паровій бані.

ЯК приготувати непісну калиту? 

ІНГРЕДІЄНТИ

Для тіста:

350 г борошна
200 мл молока 2,5%
1 яйце
50 г вершкового масла 82,5% (+20 г для змащування деко)
3 ст. л. соняшникової олії
3 ст. л. цукру
3 ст. л. меду
3 ст. л. маку
3 ст. л. волоських горіхів
3 ст. л. родзинок
1 ч. л. розпушувача
½ ч. л. солі

Для оформлення:

3 ст. л. маку
100 г волоських горіхів
6 ст. л. меду

НЕПІСНА КАЛИТА: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

 КРОК 1

Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Помийте 3 ст. л. родзинок і висушіть паперовим рушником.

 КРОК 2

В сотейник влийте 200 мл молока 2,5% та прогрійте до 70 градусів. Якщо не маєте градусника, орієнтуйтеся на появу пари над поверхнею.

 КРОК 3

Додайте в молоко ½ ч. л. солі, 50 г вершкового масла 82,5%, 3 ст. л. цукру та 3 ст. л. рідкого меду. Добре перемішайте віничком, щоб усі інгредієнти розтанули та об'єдналися.

 КРОК 4

Всипте 350 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, вбийте 1 яйце, влийте 3 ст. л. соняшникової олії та замісіть липке тісто.

 КРОК 5

Додайте 3 ст. л. волоських горіхів, 3 ст. л. родзинок, 3 ст. л. маку та добре вимісіть, щоб інгредієнти розподілилися по тісту.

 КРОК 6

Деко для випічки застеліть пергаментним папером і змастіть 20 г вершкового масла. Сформуйте з тіста кілька дисків з отворами посередині за бажаним розміром і викладіть на деко. Або з цієї кількості тіста зробіть лише одну калиту. Після цього корж чи коржі посипте 3 ст. л. маку та прикрасьте 100 г горіхів.

 КРОК 7

Ставте випікатися калиту на 25 хвилин за температури  180 градусів. Але зауважимо, що час приготування залежатиме від розміру коржа. Його готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Встроміть її, а потім витягніть. На ній не повинно лишитися слідів тіста.

 КРОК 8

Як тільки калита приготується, дістаньте з духовки та змастіть 6 ст. л. рідкого меду за допомогою кулінарного пензлика.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ