Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні Ярослав Дашкевич святкує 80-літній ювілей

Сьогодні, 13 грудня 2006 року, відомому українському історику, вченому, громадському діячу Ярославу Дашкевичу виповнюється 80 років.

Ярослав Дашкевич народився 13 грудня 1926 року у Львові, у родині генерал-хорунжого армії УНР. У 1949 році здобув вищу освіту у Львівському державному університеті ім. Івана Франка.
Протягом 1944-1949 років працював бібліографом у рукописному відділі та кабінеті І. Франка Львівської наукової бібліотеки АНУ.
1957-1966 рр. працював бібліографом в Інституті суспільних наук АН УРСР.
1967-1972 рр. був завідувачем відділу етнографії в Музеї етнографії та художнього промислу АН УРСР. З 1949 по 1956 рр. був в'язнем сталінських таборів, тривалий час не мав змоги інституційно займатися своєю професійною діяльністю.
З його ініціативи було відновлено сходознавчі студії у Львові, зокрема дослідження з вірменістики та гебраїстики.
Ярослав Дашкевич є визнаним фахівцем із середньовічної, новочасної та модерної історії України, в галузі спеціальних історичних дисциплін, археографії, джерелознавства, картографії, релігієзнавства, сходознавства. У 1995 році став лауреатом Міжнародної премії ім. Антоновичів (США), а в 2006 році — за видатні досягнення у вірменістиці - премії ім. А. Кримського.
Колектив «Гал-info» щиро вітає ювіляра!

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ