Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Соляна ропа з тілами і кровю людей: радянський злочин в урочищі Саліна
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Соляна ропа з тілами і кров’ю людей: радянський злочин в урочищі Саліна

Наприкінці червня 1941-го більшовики вбили понад 21 тисячу в’язнів у тюрмах Західної України
Фото - Локальна Історія.

Про це йдеться у матеріалі, який з'явиться в журналі "Локальна Історія".

Через два дні після початку німецько-радянської війни нарком держбезпеки СРСР Всеволод Меркулов видав наказ № 2445/М, в якому йшлося про терміновий облік усіх в'язнів у тюрмах та розподіл на тих, що підлягають депортації в концтабори ГУЛАГу, і тих, кого необхідно розстріляти.

У Львівській області евакуації підлягали 5 тисяч арештованих. Для цього виділили 204 вагони, які, згідно з нормами, могли вмістити 6 800 в'язнів. Проте вивезли менше двох тисяч арештантів.

Місцем масових розстрілів стали не лише в’язниці. В урочищі Саліна, на території солеварного заводу біля Добромиля органи НКВС перед відступом стратили три з половиною тисячі людей!

Спочатку їх розстрілювали, потім катували дерев'яними молотами для трамбування солі. Тіла кидали у соляну шахту.

Йосип Мешкало, який був тоді 10-річним хлопчиком, разом із мамою - працівницею солеварного заводу, став свідком тих моторошних подій.

“Вхід до шахти був засипаний жужелем, закладений дерном. Під ними були дерев'яні бруси. Коли їх розгорнули - вжахнулися! Вся шахта була закидана людськими тілами. Зверху лежала молода жінка. Відрізані груди, розпорений живіт, страшно побита голова. Біля неї лежала дитинка. Слідів побоїв на дитинці не було, видно засипали її живою. Верхні тіла, які недавно кинули в шахту, ще не роз’їла соляна ропа. Нижні, котрі першими знайшли смерть у соляних надрах землі, вже розклалися. Змішалася соляна ропа з тілами і кров’ю людей. Тоді той жах застиг у моїх очах, скував моє тіло, заморозив душу”, - згадував Йосип Мешкало.

Радянська влада намагалася стерти ці події з пам'яті місцевих і відкрила на території колишньої солеварні, де фактично і відбувся злочин проти людяності, - санаторій і школу-інтернат!

Як наприкінці 80-их людям увірвався терпець і вони крадькома попри кордони міліції пробирались на місце страти та ініціювали відновлення могили читайте у новому номері журналу "Локальна історія" у репортажі Yurko Pukivskyi із урочища Саліна.

Архівне відео.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ