Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Сон в робочий час: Японські компанії борються з епідемією безсоння

Компанії пропонують подрімати на роботі, оскільки відсутність повноцінного відпочинку у працівників робить збитків на 138 мільярдів доларів в рік.
Пасажири дрімають у поїзді. Недостатня кількість сну викликала ріст смертності через перевтому.

Уявіть собі, що ви працюєте на роботодавця, який, знаючи, що ви, ймовірно, не спите ночами, дозволяє вам залишити інструменти і подрімати в рамках ваших звичайних робочих обов'язків - і не просто сорок підморгувань за столом, а повноцінно відпочити в тихому приміщенні.

Це лише деякі із заходів, які використовуються зростаючим числом компаній в Японії для протидії епідемії безсоння, яка обходиться її економіці приблизно в 138 млрд. доларів на рік.

У минулому році компанія Nextbeat, яка є постачальником ІТ-послуг, дійшла до створення двох "стратегічних спальних кімнат" у своїй штаб-квартирі в Токіо, - однієї для чоловіків, іншої для жінок.. Зали, наповнені релаксуючим ароматом та оснащені пристроями, які блокують фоновий шум, дозволяють працівникам добре відпочити, розтянувшись на диванах. Використання м обільних телефонів, планшетів та ноутбуків у кімнатах відпочинку заборонено. Як виявилось, саме такі стартапи швидше за всіх впоралися з "обов'язком сну"  поміж дратівливих та непродуктивних працівників, пише The Guardian.

"Сон може зробити для покращення чиєїсь ефективності стільки ж, скільки і збалансоване харчування та фізичні вправи", - заявив Еміко Сумікава, член ради директорів Nextbeat, інформаційному агентству Kyodo.

Nextbeat також просить працівників йти з роботи до 21:00 і утримуватися від надмірної понаднормової роботи, яка пояснюється зростанням захворюваності на "кароші",  - так звану смерть від перевтоми.

Одна компанія навіть пропонує фінансові стимули, щоб переконати своїх співробітників уникати понаднормової роботи і лягати спати в розумний час. Crazy, компанія з планування весілля, нагороджує балами працівників, які сплять не менше шести годин на добу, які потім можна обміняти на їжу в їдальні компанії. Використовуючи додаток для моніторингу свого сну, працівники можуть накопичувати бали на суму до: 64 000 ієн (458 фунтів стерлінгів) в рік.

Опитування, проведене з використанням фітнес-трекерів в 28 країнах, показало, що японські чоловіки і жінки сплять в середньому всього 6 годин і 35 хвилин на добу - на 45 хвилин менше, ніж в середньому по світу, - що робить їх найбільш позбавленими сну серед усіх.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ