Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

S&P підвищило кредитний рейтинг АТ "Укрзалізниця"

Одне з найвпливовіших міжнародних рейтингових агентств Standard & Poor's (S&P) підвищило кредитний рейтинг АТ «Укрзалізниця» до суверенного рівня — «B-». Рейтинг підвищено після нещодавнього успішного випуску євробондів на 500 млн дол. США. Прогноз розвитку – стабільний.

«Ми підвищуємо кредитний рейтинг Укрзалізниці  до «В-» з «CCC+» та вилучаємо його з «CreditWatch – у розвитку», — йдеться у повідомленні агентства.

У прес-релізі агентства повідомляється, що покращення рейтингу відображає підвищення рівня ліквідності Укрзалізниці, пов’язане з залученням позики на міжнародного ринку капіталу через випуску євробондів.

«Рейтинг «В-» — це найяскравіше підтвердження фінансової стійкості Укрзалізниці й ефективних системних реформ. Ще 2 роки тому, коли я тільки прийшов у компанію, залізниця знаходилась на порозі дефолту. Сьогодні ми маємо найуспішніше розміщення євробондів за останні 8 років серед українських квазісуверенів. Запит у 5 разів перевищував нашу пропозицію і був на рівні 2,5 мільярдів доларів. Це показник і підтвердження впевненості в стабільності Укрзалізниці від гравців з міжнародного ринку. І це підняття рейтингу компанії — ще одне тому підтвердження», — зазначає голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов.

В обґрунтуванні рейтингових рішень мова йде про те, що після останнього випуску євробондів у розмірі 500 млн дол. Укрзалізниця покращила свої позиції ліквідності та збільшила строки погашення фінансової заборгованості. Кошти, залучені від євробондів, дозволять компанії забезпечити амортизацію кредитного портфеля впродовж наступних 12 місяців.

Укрзалізниця вже погасила частину тіла євробондів від 2013 року в 150 млн дол. США у березні цього року. Другу частину тіла в розмірі 150 млн дол. має бути виплачено у вересні 2019 року, після чого у березні та вересні наступних двох років мають бути здійснені чергові виплати в розмірі по 50 млн дол. США.

Як результат, S&P очікує, що Укрзалізниця згенерує достатній грошовий потік від операційної діяльності та сукупно із заходами з підвищення ефективності витрат і управління оборотним капіталом для фінансування подальших виплат у 2020 році.

«Підвищення кредитного рейтингу S&P демонструє професійним учасникам ринку, що надійність компанії перебуває на рівні суверену, а це наразі топ-рівень, що може отримати компанія державної форми власності», — сказав Євген Кравцов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ