Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

SpaceX блокувала роботу Starlink для укрвійськових через політичні симпатії Маска

Компанія Маска SpaceX, яка у 2022 році взялася надавати доступ до інтернету по всій Україні, розірвала зв'язок для збройних сил, як тільки ВСУ увійшли на окуповану територію, на яку зазіхає Росія.

Про це як пише УП повідомляє видання The New Yorker.

"Компанія Маска SpaceX протягом декількох місяців надавала доступ до інтернету по всій Україні, дозволяючи збройним силам країни планувати атаки і захищатися. Але зв'язок був розірваний, коли вони увійшли на територію, яку оскаржує Росія", - пише видання.

"Ми почали трохи панікувати. Маск міг вимкнути зв'язок в будь-який момент. І це могло мати реальний оперативний вплив на українців", - розповів виданню чиновник міністерства оборони США.

Як пише The New Yorker з посиланням на джерела, Росії було б важко повністю демонтувати український зв'язок. Але Маск міг це зробити.

Про це розповіло троє людей, причетних до впровадження Starlink в Україну. Усі вони говорили на умовах анонімності.

За словами співбесідників видання, спочатку ніхто навіть не думав про вплив, який потенційно може мати Ілон Маск. Тим більше на той момент думки були довкола смерті людей і необхідності діяти.

У наступні місяці в Україну вдалося передати тисячі одиниць обладнання Starlink.

Спершу Ілон Маск демонстрував беззастережну підтримку українській справі, але згодом SpaceX почала висловлювати різноманітні сумніви.

"Ми не в змозі надалі дарувати термінали Україні або фінансувати існуючі термінали протягом невизначеного періоду часу", – повідомив директор SpaceX із державних продажів у листі до Пентагону у вересні минулого року.

Ілон Маск також був дедалі більше стурбований тим фактом, що його технологію використовують для ведення війни. На конференції в Аспені він навіть висловив підтримку Владіміру Путіну і заявив про необхідність переговорів.

Крім цього, він намагався переконувати в нібито неминучості результату на користь Росії та провів серед підписників опитування щодо свого плану. Більшість висловилася проти ідеї Ілона Маска.

Рід Хоффман, який разом з Ілоном Маском заснував PayPal, заявив, що той, схоже, "клюнув на наживку Путіна разом із гачком, ліскою та грузилом".

Його симпатії почали також проявлятися на полі бою. Одного дня українські війська, які просувалися на півдні, раптово опинилися без зв’язку.

"Ми перетнули цей кордон, і Starlink перестав працювати. Зв’язок перервався, підрозділи були ізольовані. Командирам доводилося виїжджати на поле бою, щоб бути в радіусі дії радіозв’язку, ризикуючи собою… Це був хаос", - розповів виданню один з військових, який на той час був на лінії фронту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ