Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Справа Василини: обвинувачення в «дерибані» землі знову відклали

Нагадаємо, на початку лютого, львівські правоохоронці бадьоро відзвітували про підозру колишньому голові Грядівської сільської ради, який наприкінці своєї каденції разом зі спільниками незаконно роздав 22 га землі Національної академії аграрних наук України.

Утім, згодом виявилося, що  справа про махінації із землею біля Львова для слідства є кримінальним провадженням «особливої складності». Відтак, строк його досудового розслідування згідно з ухвалою Галицького районного суду м. Львова від 27.03.2023 року  було продовжено «до 5 (п`яти) місяців». Тобто з висуненням обвинувачення «земельним махінаторам» доведеться ще  зачекати. 

А тепер найцікавіше. Судячи з даної ухвали, в рамках «дорозслідування»  будуть перевірені у тому числі факти, оприлюднені у публікаціях Гал-інфо  про «справу Василини», які були встановлені у ході журналістського розслідування. 

Слідство у справі про земельні оборудки не зупинило

Нагадаємо: цим кримінальним провадженням займається відділ розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого управління ГУ НП у Львівській області.

Слідство тримає вже понад двох років. Є навіть ухвала Галицького районного суду м. Львова від  02.06.2022 року  про задоволення клопотання слідчого щодо  продовження строку досудового розслідування цієї справи на   12  місяців - до 10 червня 2023 року. Однак про підозру у махінаціях із землею її головному фігуранту правоохоронці, як писало Гал-інфо,  повідомили лишень нещодавно – на початку лютого. 

Мова - про колишнього голову сільради, чинного депутата Львівської райради від партії «Європейська солідарність» Михайла Василину, чия дружина – Галина Василина, як було зʼясовано Гал-інфо, не так давно числилася поміж власників приватного підприємства «Центр європейського розвитку».

Згідно з інформацією, яку розповсюдили правоохоронці, ексголова  разом з іншими учасниками оборудки «поділили 22 га землі на менші частини та на підставі рішень сільської ради незаконно передали земельні ділянки неподалік Львова в приватну власність понад 200 громадянам».   Йдеться про землі Інституту біології тварин НААН України, у незаконному відчуженні яких, окрім ексголови сільради, підозрюють  двох землевпорядників.

Правоохоронці також стверджували, що серед «латифундистів» опинилися родичі та близькі учасників оборудки. Внаслідок протиправної діяльності державі було завдано 69 млн грн збитків.

Окрім цього повідомлялось, що за клопотанням Львівської обласної прокуратури на земельні ділянки накладено арешт.

На що звернули увагу журналісти

Водночас у ході журналістського розслідування передусім було детально проаналізовано  ухвали  Галицького райсуду Львова, що містяться у судовому реєстрі та які стосуються «справи Василини». Зауважимо: у цих рішеннях міститься більш повна інформація про зловживання голови Грядівської сільської ради та його спільників, яка, до речі, трохи відрізняється від тієї, що оприлюднила для ЗМІ  та широкої громадськості поліція.

З цих відомостей, зокрема, відомо, що межі села Гряда «його першою особою» були незаконно «розширені» за рахунок земель державної форми власності площею 79,1356 га, які перебували в постійному користуванні Інституту біології тварин НААН.

Окрім того, Гал-інфо звернуло увагу на відомості з майнового реєстру – які   у першу чергу стосуються майна головного фігуранта кримінальної справи та його найближчих родичів.

З’ясувати вдалося, зокрема, наступне.

Незаконно передані у власність земельні ділянки, які фігурують в цьому кримінальному провадженні, ексголова Грядівської сільради, його дружина, інші «близькі особи» скуповували безпосередньо під час розслідування справи. Привертає до себе увагу й інше. Купівля земельних ділянок та їх реєстрація за новими господарями активно «стартувала» на наступний день після того, як суд задовольнив клопотання слідчого про дозвіл на обшук - аби вилучити технічну документацію на цю землю.    Клопотання слідчого було задоволено ухвалою суду від 20.01.2021 року. А вже 21.01.2021 року за керівником «фірми дружини Василини» (ПП «Центр європейського розвитку») було зареєстровано право власності на 3 земельні ділянки, наступного дня – ще на 2…

Допомога слідству:  ще раз про факти, на які правоохоронці не помітили              

У випадку з Михайлом Василиною йдеться про три  земельні ділянки, що були набуті під час досудового розслідування «його» справи, цілком ймовірно, у проміжках між допитами щодо «дерибану» цих земель. Право власності на ці землі (кадастрові номери яких фігурують, зокрема, у тій самій ухвалі суду про дозвіл на обшук) зареєструвала приватний нотаріус Косаревич Оксана Олегівна, Львівського міського нотаріального округу. 

Мова  про земельні ділянки за кадастровими номерами: 4622782500:04:000:0011, площею (га): 0.1, 4622782500:04:000:0027, площею (га): 0.12, 4622782500:05:000:0008, площею (га): 1.0906. Дата державної реєстрації цих ділянок - 02.02.2021. Підстава для держреєстрації – договори купівлі-продажу земельних ділянок, видані 02.02.2021 року, видавник: Косаревич О.О. Звертає на себе увагу й те, що згідно з відомостями з майнового реєстру, вищеназвані об'єкти нерухомості під арештом не знаходяться (відповідні записи про таке обтяження відсутні). 

Щодо  дружини «головного фігуранта» -  Василини Галини Василівни, то таких земельних ділянок (що були скуплені під час слідства та які раніше, до «дерибану»,  знаходилися в користуванні інституту) виявилося чотири. Право власності на них  зареєстрував «знайомий» приватний нотаріус -  Оксана Косаревич.

Також Гал-інфо було зʼясовано, що  Галина Василина не так давно - до 09.10.2021 року - числилася поміж власників приватного підприємства «Центр європейського розвитку». За даними реєстрів, назване підприємство зі статутним капіталом 100 грн, основний вид діяльності якого - діяльність у сфері архітектури, знаходиться за адресою: Жовківський р-н, село Малехів, вул. Галицька, буд.  1Б. Його директором вказаний Білоус Віталій Віталійович.

За «дивним» збігом обставин на Віталія Білоуса, як свідчать відомості з майнового реєстру, приватним нотаріусом Оксаною Косаревич (у  період, коли Галина Василина числилася поміж власників ПП «Центр європейського розвитку»)  теж було зареєстровано право власності на низку земельних ділянок на підставі договорів купівлі-продажу. 

Загалом мова про сім земельних ділянок, зокрема, про земельну ділянку з кадастровим номером: 4622782500:02:000:0191, площею (га): 0.1, дата державної реєстрації якої 22.01.2021, з кадастровим номером: 4622782500:02:000:0179, площею (га): 0.1, дата держреєстрації -  21.01.2021, з кадастровим номером: 4622782500:02:000:0188,  площею (га): 0.1, дата держреєстрації також  21.01.2021.

Як у випадку з майном Михайла Василини та його дружини, вищеназвані об'єкти нерухомості (що утворилися та які були відчужені у результаті земельних махінацій) під арештом чомусь не знаходяться (відповідні записи про таке обтяження відсутні).

Так само, де речі, не знаходиться під арештом інша категорія земельних ділянок, що фігурують (або мають фігурувати) у кримінальній справі, та які належать Михайлу Василині та членам його родини. 

Мова – про земельні ділянки, право власності на які було зареєстроване на підставі рішень Грядівської сільської ради, ухвалених наприкінці каденції Василини Михайла Ярославовича. У їх числі, зокрема, земельна ділянка за кадастровим номером: 4622782500:05:000:0415, площею (га): 2, право власності на яку за Михайлом Василиною було зареєстровано 13.01.2021, земельна ділянка, право власності на яку було зареєстровано за Василиною Оленою Василівною (дочкою Михайла Василини), дві земельні ділянки, зареєстровані за його дружиною. 

Чому необхідні для завершення справи слідчі дії не провели раніше? 

А тепер знову про ухвалу Галицького районного суду м. Львова від 27.03.2023 року, якою строк досудового розслідування у «справі Василини» (кримінальному провадженні №42020140000000180 від 10.12.2020 року за ч.2 ст.364 КК України) було продовжено «до 5 (п`яти) місяців».

В ухвалі, зокрема, зазначено: «Слідчим доведено, що вищевказані слідчі (розшукові) процесуальні дії у вищезазначеному кримінальному провадженні не були закінчені в терміни, у зв`язку із особливою складністю даного кримінального провадження, а також проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій у кримінальному провадженні».

Серед додаткових слідчих (розшукових), які необхідні для завершення додаткового розслідування та які вказуються (перераховуються) у даній  ухвалі, проведення допиту директора ПП «Центр європейського розвитку», встановлення та проведення допиту осіб, які після отримання у власність земель, відведених за рахунок земель Інституту біології тварин НААН, продали свої земельні ділянки ексголові Грядівської сільради та його дружині за ціною значно нижчою від ринкової.

Відразу виникає закономірне запитання: чому такі слідчі діє не було проведено раніше – за два з гаком роки досудового розслідування? Або - чому на директора ПП «Центр європейського розвитку» слідство звернуло увагу лише тепер – після публікацій «Гал-інфо»? Хоча відомості про купівлю даною особою низки земельних ділянок, кадастрові номери яких фігурують у кримінальній справі, містилися у відкритих джерелах. Чому лише тепер будуть встановлюватися і допитуватися особи, які продали Михайлу Василині та його дружині  за «смішні» кошти земельні ділянки – ті самі, які раніше «покупець» зі спільниками  «роздерибанив»? Це за обставини, як було зазначено вище, що такі земельні ділянки  ексголова  сільради, його дружина, інші «близькі особи», у тому числі директор ПП «Центр європейського розвитку»,  вільно скуповували безпосередньо під час розслідування справи.

Замість епілогу

В публікації «Як ексголова Грядівської сільради та його дружина землю під час слідства скуповували», оприлюднюючи факти, здобуті під час журналістського розслідування, Гал-інфо поставило низку запитань: А справа взагалі-то розслідується належним чином? Так має бути? Справа дійсно дійде до суду?.. 

Також було зазначено, що відповіді на них хотілось би почути насамперед від слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області та прокуратури Львівської області.

Все, на жаль, залишається в силі. Очікуємо на відповіді. На офіційний коментар. 

Далі буде

Відділ журналістських розслідувань Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ