Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Справу про розкрадання 19,6 млн грн на «Харківобленерго» скеровано до суду

Детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом завдання понад 19,6 млн грн збитків АК «Харківобленерго» (65% акцій належать державі). 30 серпня 2018 року обвинувальний акт стосовно колишнього заступника начальника фінансового управління АК «Харківобленерго» та екс-першого заступника генерального директора КП «Харківводоканал» скеровано до суду. Дії колишніх посадовців кваліфіковано за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України («Зловживання владою або службовим становищем»).

Про це йдеться у повідомленні Національного антикорупційного бюро України.

Як встановило слідство, у липні 2015 року службові особи АК «Харківобленерго» та КП «Харківводоканал», з порушенням положень ч.2 ст.15-1, ч.8 ст.26 Закону України «Про електроенергетику», уклали договір про переведення боргу. За умовами цього договору, КП «Харківводоканал», який мав заборгованість у розмірі понад 19,6 млн грн за електрику, поставлену АК «Харківобленерго», протиправно передав обов’язки по сплаті цього боргу третій стороні — приватній компанії (ТОВ). Відтак, кошти від КП «Харківводоканал» надходили не АК «Харківобленерго», а ТОВ, яке в подальшому перераховували їх на рахунки інших підприємств. В результаті таких дій АК «Харківобленерго» завдано збитків на несплачену суму заборгованості в розмірі понад 19,6 млн грн.

Досудове розслідування за вказаними фактами детективи НАБУ здійснювали з жовтня 2016 року.

Про підозру у вчиненні злочину екс-заступнику начальника фінансового управління АК «Харківобленерго» повідомлено 31 жовтня 2017 року, екс-першому заступнику гендиректора КП «Харківводоканал» — 4 червня 2018 року.

5 липня 2018 стороні захисту відкрили матеріали для ознайомлення.

На підставі зібраних доказів Національне бюро у грудні 2016 року звернулося до суду з позовом, за результатами розгляду суд визнав укладений службовими особами АК «Харківобленерго» та КП «Харківводоканал» договір недійсним. Аргументованість позиції НАБУ, САП та першої судової інстанції у березні 2018 року підтвердив Верховний Суд.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ