Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Стала відома фокусна тема ювілейного "Книжкового Арсеналу"

23–27 червня 2021 року відбудеться десятий "Книжковий Арсенал" під фокусною темою "Оптимісти скептики", куратором якої став літературознавець, кандидат філологічних наук Ростислав Семків.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Про це інформує Суспільне.

Назву організатори взяли торішню, оскільки у 2020 році фестиваль скасували. Однак смислове наповнення фокус теми відрізняється від тогорічної.

"Помітили? Щойно хтось довкола нас висловить оптимістичний прогноз на майбутнє, як одразу знайдуться готові йому заперечити. Ну, який оптимізм? Хіба ми бачимо перед собою добрі перспективи? Постійно сподіватися на краще — це щось наче по-дитячому, наївно. Скептиків зараз точно значно більше, ніж оптимістів. І тенденція також не оптимістична: ряди скептично налаштованих постійно поповнюють ті, хто ще вчора був певен, що вихід з будь-якої ситуації є. Що це?" - ставив питання до обговорення Семіків.

Цьогоріч усе змінилося.

"А все ж останній рік показав, що оптимізм — невиправна штука. Так, мистецтво: вміння бачити світлий бік навіть наперекір логіці та залізним аргументам статистики. Ми чекали на колапс. Ми скептично ставилися до запевнень, що все під контролем, до розробок вакцин і онлайн-експериментів. Ми не вірили, що будуть охочі слухати подкасти, замість спілкуватися наживо, відвідувати онлайн-лекції, замість приходити в аудиторії, купувати книжки в мережі й трепетно фіксувати момент отримання довгожданого пакунка. Така реальність здавалася неймовірною, але вона настала", - сказано на сайті Арсеналу.

Організатори зазначають, що скептичність — ознака розвинутого розуму. Здорового глузду, який застерігає від поспішних висновків і невиправданих кроків. Оптиміст вірить у неймовірне. Каже: "Ми ще побачимо, хто кого", проте має на увазі, що таки ми - їх. Агресорів, пандемію, економічну кризу та всі інші прикрі обставини.

"Минулого року, формулюючи фокус-тему, ми хотіли підштовхнути до вибору. Писали "оптимісти або / і / також / ніколи / не скептики" й вагалися, який сполучник обрати. Тепер, перейшовши карантин, ізоляцію, непевність і страх, ми розуміємо, що без жодного з цих полюсів не можна", - сказано на сайті Книжкового Арсеналу.

Починаючи з 2017 Книжковий Арсенал обирає фокус-тему: "Сміх. Страх. Сила" стала першою темою, а її кураторкою - Тетяна Терен. У 2018 році - "Проєкт майбутнього", в 2019 - "Сусідство: відкрите питання". Кураторкою фокусних тем обидвох років була Віра Балдинюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ