Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Стало відомо скільки українців вважаються зниклими безвісти

В Україні майже 30 тисяч людей вважаються зниклими безвісти за особливих обставин або тими, кого незаконно позбавили свободи через повномасштабне вторгнення Росії.

Про це пише УП з посиланням на Офіс омбудсмена. 

Однак через те, що Єдиний реєстр осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, усе ще перебуває в стані наповнення та перевірки даних, цифра може бути значно більшою.

В Офісі омбудсмена зазначають, що усіх зниклих безвісти людей розділяють на три категорії: діти, цивільні та військовополонені.

Серед цивільних, яких утримує Росія, є хворі та вразливі групи населення, сказав представник уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки і оборони Олександр Кононенко.

"З усіх цивільних громадян, яких незаконно затримала й засудила РФ, верифіковано близько 1 600 осіб", – додав він.

Також під час зустрічі з представниками Московського Механізму Організації з безпеки і співробітництва в Європі він повідомив, що в заручниках у Росії перебуває троє співробітників ОБСЄ.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що Московський механізм ОБСЄ в Україні запустили нещодавно.

"Це дозволило створити спеціальну міжнародну місію, яка складається з незалежних експертів. Секретаріат Уповноваженого ВР України з прав людини – один з перших держорганів, до якого завітали експерти", – додав Лубінець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ