Слухай онлайн
Cуспільство

Стало відомо, як облаштують громадський простір на Сихові. Фото

27 квітня журі підсумувало результати архітектурного конкурсу на облаштування громадського простору на Сихові. Про перебіг відбору проектів розповів сьогодні начальник управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування ЛМР Юліан Чаплінський.
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
1/2

У коментарі Гал-інфо головний архітектор міста зазначив, що сьогодні Львів – це передове місто за кількістю організованих конкурсів.

«Щоразу про себе заявляють все більше і більше охочих змінити архітектуру міста. Загалом для участі у цьому конкурсі зареєструвалось 33 учасники з різних міст України, зокрема, з Краматорська (реєстрація тривала до 30 березня). До 16 квітня  учасники подавали конкурсні проекти. Всього у підсумки ми розглянули 17 пропозицій.

Завдання проекту були сформовані на основі висновків роботи ГО «Кращий Сихів». Протягом трьох років волонтери цієї організації опитували мешканців району, дізнаючись про побажання львів’ян та їх бачення реконструкції зону відпочинку», – розповів Юліан Чаплінський.

Тож, вже 27 квітня журі підвело підсумки конкурсу та обрало переможця, чия ідея та філософія проекту відповідала вимогам.

  • Третє місце та кошти у розмірі 25 тис. грн вибороли львів’яни з ЛКП «Інститут просторового розвитку» у складі: Олександра Сладкова, Христина Чорноус, Олена Зварич, Віра Прохватило, Вікторія Скобилко.
  • Другу сходинку та 50 тис. грн. посіло тріо митців зі Львова: Валентин Шароватов, Ольга Криворучко, Антон Войташек.
  • Головний приз у розмірі 70 тис. грн та контракт на реалізацію проекту отримають львівські архітектори. А саме: Маркіяна Максимюка, Наталі Мисак, Ігоря та Юрія Максимюка, Володимира Палія, Соломії Галайко. Вони запропонували зробити громадський простір у вигляді конусу, який йде на заглиблення у землю на 2 метри.

"Це мінімалістична ландшафтна композиція, яка буде розділена на дві умовні зони: верхню та нижню. Через це одна зона буде більш тихою, захищеною від шумового впливу, а інша стане частиною урбаністичного простору. Площа планується у вигляді амфітеатру, який можна буде використовувати для масових заходів, пологий схил – для тихого відпочинку, а невеликий пагорб – для шанувальників урбанізованих краєвидів та шуму магістралей. 

Рад, що перемогла найпростіша архітектурна подача з глибиною та мінімалістичною філософією. Увага була більше зосереджена на у комфорті, а не на багатій візуалізації. Журі анонімно голосувало за кожного з п’яти учасників, яких попередньо відідбрали до шорт-листу. Робота-переможець набрала 31 бал, цього достатньо, щоб не переголосовувати», – розповів Юліан Чаплінський.

Як зазначили автори проекту-переможця,  передбачено, що дно нового ландшафту в дощовий період перетворюватиметься у водозбірний резервуар , а взимку – у каток. Влітку на площі будуть функціонувати фонтани з розпиленням води. Окрім того на цій території будуть використовувати світильники з альтернативними джерелами енергії – сонця і вітру.

1/2

За словами Юліана Чаплінського, наразі ще невідома повна вартість реалізації проекту, який займе близько двох гектарів площі. Але те, що раніше 2020 року проект цього громадського простору на Сихові ще не буде реалізован – це точно. Головний архітектор також зазначив, що всі витрати бере на себе Львівська міська рада.

Додамо, що публічна презентація проектів та нагородження переможців відбудеться наступного тижня.

Нагадаємо, що цьогоріч на початку березня управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради оголосило Всеукраїнський відкритий конкурс на кращу проектну пропозицію облаштування громадського простору на Сихові.

Довідка про проект та  склад журі.

«У проекті міської площі інтерпретовані такі природні аспекти як рельєф, вода, вітер, світло, флора. Характерною рисою площі стає рельєф, який утворюється завдяки пониженню рівня площі. Це розділить площу на 2 умовні зони верхню та нижню. Зміна рельєфу розділяє площу на масштаб більш комфортний для людини. Нижня зона — камерна частина площі, захищена рельєфом від шумового впливу та вітру. Призначена для комунікації та пасивного відпочинку. Верхня зона не відмежована від навколишнього середовища, сприймаючи його шум, як невід’ємну властивість урбанізованого простору. Вона зберігає та підкреслює всі існуючі візуальні зв’язки з Сиховом та його мешканцями. У місці примикання до кінотеатру, ландшафт «піднімається» до рівня першого поверху, нівелюючи потребу в сходах. Таким чином кінотеатр стає повноцінним учасником життя простору.

Заглиблення дозволяє розбити масштабно площу на 2 частини, які також матимуть різне функційне навантаження: транзитна зона у нульовому рівні, та більш статична частина площі для тривалого перебування — у нижньому рівні. За допомогою зміни рельєфу ми також формуємо новий звуковий ландшафт — більш урбанізована частина площі перед незначним насипом вздовж магістралей і тиха зона — у заглибленні. Масштаб заглибленої частини площі рівнозначний масштабу площі Ринок (площі Митної, ін.) центральної частини міста, звичної для львів’ян як середовище для проведення часу. Площа створена у вигляді амфітеатру, який можна використовувати для масових заходів. Пологий південний схил може стати простором для відпочинку у теплу погоду. Невеликий пагорб вздовж магістралі — простір для тих, хто любить більш урбанізовані краєвиди та шум магістралей. Подібно до берега ріки, можна зупинитись, сісти на схилі і дивитись на те, як рухається трафік дороги.

Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
1/7

Поєднання площі з контекстом району. Інтерпретується у вигляді більш комфортного пішохідного зв’язку з протилежними сторонами прилеглих вулиць. Використовуємо мощення одного кольору для візуального та фізичного сприйняття цілісності — пішохідні переходи через проспект припідняті до рівня благоустрою площі. Усі найважливіші транзити через площу зберігають рівень нульової позначки. Разом з тим, трансформації рельєфу не перешкоджають візуальній проникності та не впливають на візуальні осі району.

Вода. Сьогодні вода присутня на площі символічно — у вигляді занепалого фонтану. Проте у проекті передбачено, що дно нового заглибленого ландшафту в дощовий період перетворюється у водозбірний резервуар, а взимку може ставати катком. У спекотний період на площі будуть функціонувати фонтани з розпиленням води.

Вітер/Освітлення. Освітлення є основою для навігації, а також способом зонування площі у темний період доби. Для додаткового освітлення запропоновано використовувати світильники з альтернативними джерелами енергії — сонця та віру.

Флора. На площі передбачене рослинне різноманіття та наслідування флори лугу поміж районом та кільцевою дорогою, а також насадження видів рослин, характерних для лісопарку. Частина території — це доглянутий газон, а частина — нестрижена рослинність (скандинавський газон). Площа, подібно до природного об’єкту, матиме свої ритми і різні пори року, проте залишатиметься активною завжди. Також будуть використані дерев’яні покриття, світлий бетон, гравійні засипки різних фракцій, металеві хромовані елементи", — зазначили автори проекту-переможця, який буде реалізований.

Журі конкурсу:

  • Юліан Чаплінський, начальник управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування ЛМР, головний архітектор міста, м. Львів;
  • Петро Крупа, головний архітектор проектів ДП ДІПМ «Містопроект», співавтор Проекту детального планування житлового мікрорайону Сихів-1 (1979р), м. Львів;
  • Юрій Джигіль, кандидат архітектури, доцент кафедри дизайну архітектурного середовища, доцент кафедри архітектурного проектування ІАРХ НУ «Львівська політехніка», Член Правління ЛОО НСАУ, делегований представник від ЛОО НСАУ, м. Львів;
  • Штефан Габі, урбаніст, консультант з планування міст та регенерації закинутих територій, м. Ляйпціг;
  • Антон Коломєйцев, архітектор, доц. каф. архітектурного проектування та інженерії НУ «Львівська політехніка», м. Львів;
  • Марта Іванишин,директор КОЦ ім. О. Довженка, м. Львів;
  • Уляна Федорович, представник ініціативної групи громади Сихова, ГО «Кращий Сихів», м. Львів (за згодою).
Олена Ляхович, Гал-інфо.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ
Загрузка...