Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Стартує театральний фестиваль "Мельпомена Таврії": у Львові проведуть пресконференцію

1/2
"Мельпомена Таврії" – щорічний міжнародний театральний фестиваль, який проходить у Херсоні на базі Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша.

З 1999 року фестиваль об’єднує поціновувачів театру з Херсона, України та інших держав, підвищує туристичну привабливість південного регіону, відкриває нові локації, популяризує сучасну творчість, демонструє кращі зразки театрального мистецтва, створює сприятливі умови для культурного обміну.

Офіційна пресконференція з нагоди відкриття ХХІV Міжнародного театрального фестивалю "Мельпомена Таврії" відбудеться 10 червня о 13:00 у Дзеркальній залі Львівської Національної опери ім. С. Крушельницької. Там відбудеться і відкриття фестивалю 11 червня о 15:00 – київська команда "Project Art Theatre" з цієї нагоди готує театралізоване дійство "МИ" за поезією А. Матвійчука.

Президент фестивалю - генеральний директор - художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша, голова Євразійської театральної асоціації, народний артист України Олександр Книга.

Учасники – професійні театральні колективи. Їх оцінює міжнародна експертна рада, у складі якої – українські та закордонні театральні критики, режисери, діячі мистецтва.

Статистика за 23 роки існування вражає – у межах «Мельпомени Таврії» відбулося 488 показів вистав 214 театрів з 98 міст та 20 країн світу!

Попри воєнний стан в Україні, задля підтримки херсонців, які перебувають в окупації, а також тих, які були змушені покинути свої домівки, ХХIV "Мельпомена Таврії" відбудеться у запланований раніше термін – з 10 по 19 червня! 

Вперше за роки існування міжнародний театральний фестиваль змінить формат – цьогоріч театри-учасники не привезуть вистави до Херсона, а показуватимуть їх на своїх майданчиках. Вистави окремих театрів, які не зможуть здійснити показ наживо, будуть опубліковані на офіційному YouTube-каналі за посиланням: 

https://www.youtube.com/channel/UCRE8UykWUTsFr1ujZbOFAdQ 

Кожен театр-учасник виділить певну кількість квитків для тимчасово переміщених осіб, які перебувають у їхньому місті. Артисти Херсонського театру Куліша, які покинули домівки, відвідають фестивальні вистави в якості спеціальних гостей.

У фестивалі беруть участь 57 театрів із 34 міст та 11 країн світу: Україна, Португалія, Чехія, Польща, Туреччина, Грузія, Німеччина, Румунія, Франція та вперше – Японія і США! До слова, наш фестиваль об’єднає зусилля з французьким "Festival in Extremis"!

Вистави оцінюватиме експертна рада. У її складі – відомі театрознавці, з якими «Мельпомена Таврії» співпрацює багато років, та які у силу обставин перебувають у тому чи іншому місті, де базуються театри-учасники. Експерти відвідуватимуть вистави, оцінюватимуть їх, а також описуватимуть побачене у соціальних мережах і медіа.

На фестивалі працюватиме Освітня платформа, у межах якої відбуватимуться онлайн-лекції та майстер-класи (спікери: Сергій Винниченко, Дмитро Богомазов). Також ми готуємо Літературну сцену, до якої долучаться відомі закордонні та українські режисери, драматурги, письменники та музиканти (виступатимуть: Дон Нігро (США), Надія Теленчук (Німеччина), Андрій Курейчик (Білорусь-США), Макс Кідрук, Василь Кузан, Тетяна П’янкова, Юлія Бережко-Камінська, Сашко Обрій, Неда Неждана, Ярина Каторож, Віктор Янкевич, Надія Гармазій, Степан Манукян, Анна Шеррі, Юрій Журавель, Сергій Дзюба, Віталій Запека, Олександр Терещенко та Антон Сенченко). Під егідою фестивалю у м. Київ запланований показ документального фільму «Життя після 16:30». Кошти, вилучені від продажу однойменної книги перерахують на потреби біженців з Херсона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ