Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Стартував Львівський тиждень скульптури

Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА
1/4
Вчора, 4 жовтня, стартував Львівський тиждень скульптури, який триватиме до 1 грудня. З цієї нагоди у фоє балкона Національного театру імені Марії Заньковецької відбулося відкриття виставки «Памʼять театру». Це спільний проєкт театру імені Марії Заньковецької з артцентром «Я Галерея» Павла Гудімова. Про це повідомляє Львівська ОВА.

В межах проєкту предмети з колекції театру імені Марії Заньковецької поєднали зі скульптурами сучасних українських митців, зокрема Миколи Малишка, Олекси Фурдіяка, Володимира Семківа та інших. Кожен об’єкт містить QR-коди, які дозволяють ознайомитися з історією предметів.

«Тут дуже дивна експозиція, сюди потрапляєш як у сюрреалістичне кіно, тому що тут нічого не стоїть правильно. Тут одне з правил – порушити всі правила. Заходячи сюди, ти починаєш губитись в цьому просторі, адже ми стягнули таку кількість речей, щоб створити лабіринт. Більше ніж 30 художників, які беруть участь у цьому проєкті, створюють інтервенцію, адже в мистецтві можна все», – зазначив куратор виставки та Львівського тижня скульптури Павло Гудімов.

В експозиції – речі, які пов’язані з історією і «буденним життям» театру, але залишаються захованими від публічного простору. Це предмети пам’яті театру: шафи, дзеркала, макет сценографії, перуки, а також більш «екзотичні» – вантажі для піднімання декорацій та ємності для зберігання реквізиту, які досі були у вжитку в кабінетах художників, гримерках, коридорах, підвалах чи зберігалися у театральному музеї.

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький відзначив важливість цієї виставки та важливість збереження історичної пам’яті українців.

«Львівський тиждень скульптури – це не просто популяризація українського мистецтва, а й міста Львова та нових талантів. Сьогодні театр імені Марії Заньковецької немов отримав друге життя, коли поєднали забуті театральні артефакти з сучасним мистецтвом. Дуже важливо, щоб ми не забували нашу історію та культуру, а навпаки – показували її світу. Організація таких виставок є не лише нагадуванням про наше культурне надбання, а й потужним способом заявити, що українська культура має значення, особливо в часи війни, коли народ бореться за свою ідентичність», – зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Тиждень організовують вже втретє і це найбільша скульптурна подія країни. З повною програмою можна ознайомитися тут.

Виставка у театрі імені Марії Заньковецької триватиме до 1 грудня. Відвідувачі зможуть оглянути її з вівторка по неділю з 14:00 до 21:00. 

У програмі Львівського тижня скульптури: виставка деревʼяної скульптури Володимира Семківа «Kindergarten» у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького, колишній індустріальний простір Ківш з виставкою «Скульптури/Машини», «Я Галерея» з інсталяцією «Головоломка» Дениса Шиманського, Я Галерея Пентхаус з виставкою Олексія Абрамова та Ярослава Герасименко «Захисна оболонка», колекція скульптури «Скульптурний маршрут» мистецького об’єднання «ЧервонеЧорне» в Стрийському парку, проєкти в Львівському Скансені (Музей народної архітектури та побуту), Мистецькій Бібліотеці, Львівському муніципальному мистецькому центрі, галереї «Shum Art Gallery»; встановлення нових скульптурних об'єктів на Митній площі, площі Петрушевича, вулиці Шевченка та Богдана Хмельницького, а також одноденні подорожі, екскурсії, лекції, дискусії та конференція.

Довідково:

Львівський тиждень скульптури 2024 ставить за мету вийти на нові творчі пропозиції, які можуть вплинути на мистецтво памʼяті у громадському просторі, на суспільний діалог та просвітництво. 

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, у Львові відкрилась перша в світі виставка зірки дизайну Стефана Загмайстера

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ