Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Стратегія 2030 не спрацює, - екс-міністр економіки Милованов

Екс-міністр економіки Тимофій Милованов заявив, що стратегія 2030, яку презентував уряд і президент не спрацює. Про це він заявив на своїй Фейсбук-сторінці.

"Чи спрацює стратегія 2030, яку презентував уряд і президент? На мою думку ні.

Тому що, стратегія це тільки один елемент трансформації. Інші: це структура влади (в сенсі сили - power) та культура суспільства (в сенсі звички і усталена поведінка).

Структура сили визначає хто має силу і зацікавленість для змін, хто буде чинити супротив. Культура звички визначає як люди батут реагувати на зміни, як будуть чи не будуть міняти свою поведінку.

Ці три елементи мають доповнювати один одного. Інакше стратегія не спрацює.

Наприклад, типова помилка написати стратегію яка вимагає боротьби в лоб з тими у кого є влада/сила. Наприклад, таких елементів багато в антикорупційній стратегії міжнародних партнерів для України. Вони вимагають, щоб уряд боровся з олігархами, а сила у олігархів, а не уряду. Через це стратегії не впроваджуються, або впроваджуються частково чи наполовину. Інша типова помилка - це написати стратегію яка протирічить культурі звичок. Приклад такої стратегії - пенсійна реформа. В Україні люди звикли очікувати від держави соціальної підтримки. І змінювати свою поведінку - наприклад, починати накопичувати - не хочуть і більшість не буде. Через це пенсійна реформа буксує.

Є методики і механізми як вирішувати такі проблеми. Трансформація можлива. Можна і змінити структуру сили влади. Або культуру звичок. Приклад успішного впровадження стратегії - це децентралізація або прозорро. Тут реформи були продумані або випадково були розроблені так, що не було добової атаки проти тих у кого є сила і не було очікувань що люди чи організації моментально змінять свою поведінку. В той же час, ці реформи змінили і структуру сили і культуру звичок. Наприклад, мери стали набагато політично сильнішими", - написав Мілованов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ