Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Нобелівська премія: оголосили лауреатів з економіки

Шведська королівська академія наук вирішила присудити премію Sveriges Riksbank з економічних наук 2024 року в пам’ять про Альфреда Нобеля Дарону Аджемоглу, Саймону Джонсону та Джеймсу Робінсону «за дослідження того, як формуються інституції та впливають на процвітання

Лауреатами Нобелівської премії з економічних наук 2024 року стали економісти Дарон Аджемоглу, Саймон Джонсон та Джеймс Робінсон «за проведення досліджень того, як формуються інституції та вплив на процвітання».

Про це йдеться на сторінці премії у соцмережі Х.

«Шведська королівська академія наук вирішила присудити премію Sveriges Riksbank з економічних наук 2024 року в пам’ять про Альфреда Нобеля Дарону Аджемоглу, Саймону Джонсону та Джеймсу Робінсону «за дослідження того, як формуються інституції та впливають на процвітання», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається на сайті премії, цьогорічні лауреати продемонстрували важливість суспільних інституцій для процвітання країни.

«Коли європейці колонізували значні частини земної кулі, інституції в цих суспільствах змінилися. Часом це відбувалося у драматичний спосіб, але не скрізь однаково. В одних місцях метою була експлуатація корінного населення та видобуток ресурсів на користь колонізаторів. В інших колонізатори формували інклюзивні політичні та економічні системи для довгострокової вигоди європейських мігрантів. Лауреати показали, що одним із пояснень відмінностей у добробуті країн є суспільні інституції, запроваджені під час колонізації», - зазначають у комітеті.

Підкреслюється, що інклюзивні інтистуції часто створювали в бідних країнах, і з часом це привело до процвітання населення. Це важлива причина того, чому колишні колонії, які колись були багатими, тепер бідні, і навпаки, зауважили у комітеті.

«Зменшення величезної різниці в доходах між країнами є одним із найбільших викликів нашого часу. Лауреати продемонстрували важливість суспільних інституцій для досягнення цієї мети», – заявив голова Комітету з премії з економічних наук Королівської академії наук Швеції Якоб Свенссон.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ