Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Суд ООН наказав Ізраїлю зупинити наступ на Рафах

Правозахисники та ХАМАС радіють, в Ізраїлі обурені.

Міжнародний суд ООН постановив, що Ізраїль повинен негайно припинити наступ на місто Рафах в південній частині сектора Газа.

Як пише Politico, судді вважають, що наступ несе "безпосередній ризик" для цивільних палестинців.

Міжнародний суд також наказав Ізраїлю відкрити пункт пропуску Рафах на кордоні з Єгиптом для надходження великої кількості гуманітарної допомоги; забезпечити доступ до Гази для слідчих та місій із встановлення фактів; у місячний строк повідомити суд про хід застосування цих заходів.

Рішення суду є юридично обов’язковим, але сам Міжнародний суд не має інструментів примусу, аби домогтися виконання своїх ухвал.

Правозахисники схвально відгукнулися про рішення суду. 

"Постанова Міжнародного суду підкреслює серйозність ситуації, з якою зіткнулися палестинці в Газі, які протягом місяців терпіли блокування основних послуг і гуманітарної допомоги в умовах триваючих бойових дій. Ніде в Газі не безпечно, і цивільне населення там стикається з голодом — і все ж ізраїльський уряд продовжує нехтувати обов’язковими приписами Всесвітнього суду, перешкоджаючи надходженню рятувальної допомоги та послуг", — сказав Балкіс Джарра, заступник директора з питань міжнародного правосуддя Human Rights Watch.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ