Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Суд у Гаазі зобов’язав РФ виплатити "Нафтогазу" 5 млрд доларів

Російська федерація зобов’язана сплатити Нафтогазу 5 млрд доларів США за збитки, завдані захопленням активів компаній Групи Нафтогаз в АР Крим у 2014 році.

Таке рішення ухвалив Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі 12 квітня 2023 року, повідомляє пресслужба компанії.

"Команда Нафтогазу має перемогу на енергетичному фронті. Попри намагання росії завадити правосуддю, Арбітражний трибунал зобов’язав рф компенсувати Нафтогазу збитки обсягом у 5 млрд доларів США. Йдеться про наслідки захоплення росією наших активів у Криму у 2014 році. Тепер росія має виконати це рішення відповідно до своїх зобов’язань за міжнародним правом", — прокоментував очільник "Нафтогазу" Олексій Чернишов.

Йдеться про те, що до переліку захопленого Росією майна входять газотранспортна система, вишки, уся енергосистема, бурові установки, газопроводи, власний флот та адмінбудівлі, а також фінансові активи компанії в Криму.

У компанії зауважили, що Росія повинна виконати рішення суду в Гаазі відповідно до своїх зобов’язань за міжнародним правом і в повному обсязі компенсувати збитки, завдані Нафтогазу через незаконне захоплення наших активів у Криму.

"Арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання. Відтак, у разі відмови росії від добровільного виконання рішення суду, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, Нафтогаз має право розпочати процес примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи російської федерації", — пояснили в "Нафтогазі".

Сума компенсації, встановлена цим рішенням, є найбільшою сумою, присудженою міжнародним арбітражним трибуналом як компенсація за експропріацію росією активів у Криму.

Крім цього, суд ухвалив рішення, що росія повинна відшкодувати Нафтогазу витрати, пов’язані з цим арбітражним провадженням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ