Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Суд ЄС обмежив прокачування газу в обхід України

Суд ЄС 15 липня виніс рішення у справі щодо газопроводу "OPAL", підтримавши попереднє своє рішення, яке було вигідним для Польщі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на польське видання Enegetyka24.

Постанова Суду ЄС припиняє суперечку, яка тривала з 2016 року.

Рішення Єврокомісії від 28 жовтня 2016 року дозволяло російському "Газпрому" постачати більше газу по газопроводу OPAL, який зв'язує його газопровід "Nord Stream" з Німеччиною. Воно дозволяло "Газпрому" повністю завантажити "Північний потік" для постачання газу до Німеччини та Чехії. До того росіяни використовували половину потужностей газопроводу.

Низка країн регіону протестували проти рішення ЄК, зокрема Польща, яка подала скаргу до Суду ЄС.

Польща вважає, що рішення Єврокомісії призводить до концентрації в одних руках джерел і засобів постачання газу, що "суперечить принципу диверсифікації джерел, шляхів постачання та управління ризиками перешкод або припинення поставок газу".

Газопровід "OPAL" потужністю 36 млрд кубометрів газу на рік був побудований в серпні 2011 року. Він пов'язав "Північний потік" з європейською ГТС. "OPAL" на 80% належить "WIGA" - спільному підприємству "Газпрому" та Wintershall, а решта належить дочірній компанії німецького концерну "Uniper".

У грудні 2016 року Польща оскаржила в суді Євросоюзу рішення Єврокомісії про доступ російського "Газпрому" до газопроводу "OPAL". До позову також приєдналися уряди Литви і Латвії, НАК "Нафтогаз України" і польський нафтогазовий оператор PGNiG.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ