Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Суд зобов'язав Кабмін компенсувати "Нафтогазу" збитки від поставок газу для населення

Представники «Нафтогазу» заявили про те, що бездіяльність уряду позбавляє держхолдинг законного права на отримання компенсації, - УНІАН.

Суд задовольнив позов національного нафтогазового холдингу «Нафтогаз України» до Кабінету міністрів України і зобов'язав уряд встановити порядок визначення і джерела компенсації, яку має отримувати «Нафтогаз», виконуючи покладені на нього урядом спеціальні зобов'язання щодо поставок газу для потреб населення.

Про це йдеться в постанові Окружного адміністративного суду Києва від 19 липня 2017 року, текст якого опублікований у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Зобов'язати Кабінет міністрів України виконати п. 7 ч. 4 с. 11 Закону України «Про ринок природного газу», а саме: визначити джерела фінансування і порядок визначення компенсацій, які надаються суб'єктам ринку природного газу, на яких накладено спеціальні зобов'язання, шляхом внесення змін до постанови КМУ від 22.03.2017 року №187 (постанова про накладення спецзобов‘язань - УНІАН), передбачивши в цій постанові джерела фінансування і порядок визначення компенсації», - наголошується в документі.

Згідно з доказами позивача, Кабмін, виконуючи норми закону «Про ринок газу», наклав на «Нафтогаз» спецзобов‘язання, а саме - продавати газ за фіксованою ціною (4849 грн без ПДВ), який був видобутий дочірніми компаніями держхолдингу («Укргазвидобування» і «Чорноморнафтогаз»), постачальникам «блакитного» палива для потреб населення (регіональним збутовим компаніям), релігійним організаціям і виробникам теплової енергії.

«Однак Кабінет міністрів не визначив джерела фінансування і порядок визначення компенсації, право на отримання якої має суб'єкт ринку природного газу, на якого покладено спеціальні зобов'язання», - повідомляється в документі.

У постанові також зазначається, що представники «Нафтогазу» заявили про те, що така бездіяльність уряду позбавляє держхолдинг законного права на отримання компенсації.

Згідно з документом, представник Кабміну зазначив, що визначення компенсації для позивача є правом, а не обов'язком уряду, до того ж законом «Про ринок газу» не встановлено термін, до якого Кабмін має визначити таку компенсацію.

«Визнати протиправною бездіяльність Кабінету міністрів України, яка полягає у невизначеності джерел фінансування і порядку визначення компенсації, які надаються суб'єктам ринку природного газу, на яких накладено спеціальні зобов'язання», - йдеться в постанові суду.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ