Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Свинячий грип – афера століття, – Рада Європи

Виробники протигрипозних препаратів і вакцин чинили тиск на ВООЗ та змусили її оголосити свинячий грип пандемією. Відтак, Рада Європи назвала свинячий грип аферою століття. Про це повідомило ТСН.

 

У світі все голосніше говорять про маніпуляції зі свинячим грипом: чутки про його загрозу для населення планети виявилися сильно перебільшені, американський і європейські уряди скасовують замовлення на вакцину. На цьому тлі Рада Європи обговорить у другій половині січня в Страсбурзі пропозицію розслідувати діяльність фармацевтичних компаній, які підозрюються в маніпуляціях із цим захворюванням заради збільшення власного прибутку.

З такою ініціативою виступив відомий епідеміолог Вольфганг Водарг, що очолює в Раді Європи підкомітет з охорони здоров'я. На його думку, виробники протигрипозних препаратів і вакцин чинили тиск на Всесвітню організацію охорони здоров'я (ВООЗ) та змусили її оголосити свинячий грип пандемією. Цю історію доктор Водарг назвав "одним з найгучніших медичних скандалів століття".

Насіння страху, за його словами, було посіяно п'ять років тому, коли всі боялися подальшої мутації вірусу пташиного грипу, який міг би заражати людей. Атмосфера паніки змусила влади різних країн створювати великі запаси протигрипозних ліків "Таміфлю" і укладати так звані сплячі контракти з фармацевтичними компаніями на виробництво десятків мільйонів доз вакцини.

Тепер же влада країн масово скасовує замовлення. Так, Франція планує відмовитися від 50 млн доз вакцини з замовлених 94 млн, Німеччина - від половини з замовлених 50 млн доз. Великобританія також веде переговори з постачальником про зниження обсягу закупівель.

Іспанські чиновники заявляють, що хотіли б повернути невикористану вакцину (обсяги не уточнюються), а Нідерланди та Швейцарія планують відвантажити незатребуваний препарат до країн, де його все ще не вистачає. Про можливість повернення частини вакцини заявляла також Бельгія, що замовила 12,6 млн доз і вже отримала близько 5 млн.

Сплеск продажів вакцини від грипу A/H1N1 став для фармацевтичних компаній успіхом в основному завдяки урядовим замовленням. Найбільше щастило британській GlaxoSmithKline, яка, за прогнозами галузевих аналітиків, повинна була заробити додаткові 3,5 млрд доларів. Sanofi і Novartis планували отримати 1 млрд і 600 млн доларів відповідно.

Скорочення обсягу замовлень може привести до того, що продажі в 4-му кварталі 2009 року і з січня по березень 2010 року виявляться нижчими за очікування, хоча самі фармацевтичні концерни і заявляють, що незадоволений попит на їхню продукцію ще є за межами Європи.

Також число людей, що вирішили зробити щеплення від свинячого грипу, на ділі виявилося набагато менше, ніж прогнозувалося. Так, у Великобританії тільки 3,8 млн людей зробили щеплення, хоча в медичні установи було відправлено 12,5 млн доз, готових до використання. У Франції – 5 млн людей.

ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ