Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

ТанцТеатр «Життя» 19 квітня покаже у Львові свій знаменитий проєкт «Ремінісценції.UA»

19 квітня на сцені Львівської національної філармонії відбудеться історично-музичне, мультимедійне дійство від ТанцТеатру «Життя» «Ремінісценції.UA». Початок - о 19:00.

«Ремінісценції.UA» народилися як гостра творча реакція львівського ТанцТеатру «Життя» на воєнні дії росії. Резонансний проєкт багато гастролював як Україною, так і за її межами. І зараз, коли минуло 10 років від початку війни, не просто не втрачає актуальності, а й набуває нового звучання. Особливо від часу повномасштабного вторгнення рф на територію України.   

«Ремінісценції.UA» розкривають маловідомі сторінки історії України. Сценічне дійство про те, хто, як і навіщо упродовж багатьох століть нищив модерну культуру України та гальмував стрімкий розвиток українців як нації… Чому так настирливо приховувалися наші таланти і перекреслювалися наші успіхи? Чому так продумано руйнувалася аксіома «Українці — переможці»?

- Кожного разу, коли працюю з «Ремінісценціями», роздумую над питанням: а що, якби вони, ті українські митці, актори, письменники, зробили свого часу інший вибір? Де б вони були? Про що говорило б їхнє мистецтво? Як би вони пояснювали свою місію? Як би ми про них зараз згадували? Чи згадували б? Зрештою, якими були б ми? І чи були б?.. - каже режисерка та авторка проєкту «Ремінісценції.UA», народна артистка України Ірина Мазур. - Культура - це завжди про політику. І мені шкода тих, хто сьогодні цього не розуміє або вдає, що не розуміє. Чайковські, пушкіни, достоєвські - це про політику знищення всього навколо, що заважає росії утверджувати себе, «вєлікую». Вона це робить сотні років двома незмінними методами: терором і грошима, що знову конвертуються в терор. Скільки ще має загинути українців, щоб, якщо не вимкнути, то хоч для себе поставити «онєгіна» та іже з ним на паузу? Історія недаремно повторює свої уроки.

«Ремінісценції.UA» – це мікс різних жанрів: слово, пластика, музика, пісня, поезія, відеоінсталяція… Унікальність цього історично-музичного проєкту — у тому, що сучасними сценічними засобами ТанцТеатр «Життя» розповідає глядачеві понад 300-літню історію нищення України російською імперією… Проєкт складається із десяти новел, своєрідних персональних історій про Війну, Страх, Репресії, Смерть, але водночас — про Віру, Життя, Надію, Боротьбу за Україну! Використані твори українських композиторів Богдана Весоловського, Анатолія Кос-Анатольського, Ярослава Барнича, Володимира Івасюка та інших.

Мета проєкту – повернути українцям втрачені сторінки власної історії, реабілітувати велич та славу української культури, яка є тим потужним джерелом натхнення, здатним розбудувати сучасну Україну.

Квитки на проєкт «Ремінісценції.UA» 19 квітня у Львівській філармонії доступні онлайн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ