Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

Тарас Баранецький: Львівщина не лідер, але точно не аутсайдер з децентралізації

Такої думки притримується Тарас Баранецький, радник з питань децентралізації Львівського центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС). Про це він заявив під час прес-конференції.

Прес-конференція на тему: Виклики децентралізації 2019. Тарас Баранецький

Тарас Баранецький вважає, що процеси об'єднання, які проходять в області – органічні, втім у певний період виникали труднощі через песпективний план.

«Я думаю, що Львівщина точно не лідер по децентралізації, але і точно не аутсайдер. Ті процеси, які відбуваються в області, вони достатньо органічні. Хоч ми мали певні періоди застою, руху не в ту сторону, коли ми з деякими  науковими товариствами сформували перспективний план, який апріорі робив багато громад неспроможними. Це зумовило зупинку процесу на певний період. Багато в кого це посіяло марні сумніви, багато в кого посіяло марні сподівання. Бо зараз приїжджаєш в якесь село, а там кажуть, що «в такому-то році згідно з перспективним планом ми мали бути центром громади, томи ми нікуди приєднуватись не будемо. Нам хтось пообіцяв і все». Є такі процеси і зараз це сильно відчувається», - зазначив Тарас Баранецький.  

Прес-конференція на тему: Виклики децентралізації 2019

Щодо невисоких темпів реформи децентралізації експерт сказав наступне: «Якщо поглянути на це питання з висоти, то в понеділок у Львові був Френсіс Фукуяма, який сказав одну цікаву річ. Він сказав: «Сталі зміни не бувають швидкими». Той процес переродження, який відбувається на Львівщині, триває достатньо повільно. Нам варто згадати, що у нас на старті реформи була найбільша кількість органів місцевого самоврядування базового рівня, хоча по території та кількості населення ми 7-8. Якщо глянути скільки органів було створення з часів отримання незалежності, то це десь 100+ сільських рад, при тому, що кількість сільського населення суттєво скоротилася. Процес децетралізації почався і нам потрібно було укрупнюватись, відповідно ліквідовувати ради, але це було трохи складно, бо у нас був дивний перспективний план, який не передбачив спроможності громад. Тож, ми отримали перші громади, які не могли бути прикладом».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ