Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Топ книжкових клубів України

Книжковий клуб - це простір де можна обговорити книжки та поділитись власними думками. Об'єднання читачів, яке відкрите для обговорення, як класичної, так і сучасної літератури.

Нещодавно інформаційна агенція Гал-інфо опублікувала статтю про львівський книжковий клуб “Нісенітниці”. Тому хочемо більше вам розповісти про книжкові клуби України загалом та як до них долучитись.

“Вовчиці” є одним з найпопулярніших читацьких клубів Україні. Організаторами клубу є блогерка Емма Антонюк та телеведуча Яна Брензей. Кожні три тижні вони зустрічаються, щоб обговорити книгу та попереджають про кожну нову книгу наприкінці. 

Зустрічі  відбуваються у прямому ефірі на  YouTube каналі. Ділитись своїми думками від прочитаного глядачі можуть в коментарях.

“Тут ви точно знайдете тих, з ким можна 24/7 горити про книги”,- так описують себе “Закохані у книги”. 

Засновницею цього книжкового клубу є блогерка Настя, яка влаштовувала в Instagram челенджі та разом з підписниками пірнала в книжковий світ, зрозумівши, що цього замало створила власний читацький клуб. 

Зустрічі проходять наживо один раз на місяць та 3 рази в місяць онлайн в Google Meet, де спілкуються до 20 учасників при одному обговоренні. 

Офлайн зустрічі проходять у Києві  на вихідних. Кожен учасник отримує розсилку зустрічей клубу в перший день  місяця. 

Кожного місяця вони читають книги за завданням. Книги для читання обираються за голосами учасників. Також, раз в місяць в  клуб приходять різні українські автори та розповідають про свої книги. За кожні чотири тижні формується список найкращих книг, які однозначно варті уваги. Однак, хочемо попередити, що участь в цьому книжковому клубі не є безкоштовною. Вартість місячної підписки - 500 грн, на три місяці - 1300 грн.

Деякі книжкові видавництва, також мають книжкові клуби. Одним з як є Vivat. Про зустрічі Vivat book club можна дізнатись в телеграм каналі книгарні. 

Клуби Vivat поки лише в Києві, в Івано-Франківську де у колаборації із місцевим медіа Глуз зробили книжковий клуб та скоро буде перша зустріч.

Head of SMM у видавництві Vivat Катерина Ільчук поділилась з журналістами Гал-Інфо, як розпочала займатись книжковим клубом:

“Давно хотіла запустити книжковий клуб, але вагалася — ніхто не прийде, що я буду казати тощо. Хоча маю філологічну освіту (і що сказати знайшла б) і вже мала мінімальний досвід у модерації подій. Але восени відкрилася книгарня Vivat у Києві — і я подумала "Катя, це знак".”

Катерина зазначила, що відчувалося, що книголюби хочуть зустрічей наживо, знайомитися і бачитися та є бажання говорити про книжки, а не лише слухати під час подій, як говорить хтось.

Також, модераторка книжкового клубу розповіла, що через те що охочих дуже багато у травні з'явилося рішення робити по 2 зустрічі протягом одних вихідних: в суботу — учасниці, які вже були на інших клубах і переважно знають одна одну, у неділю — здебільшого новенькі. 

За словами Катерина Ільчук вона кілька разів проводила й по три обговорення, проте це морально та емоційно важче. 

Наступного року планують зробити книжкові клуби в кожному місті, де є книгарня Vivat.

У Львові є читацький клуб «Нісенітниці», про який ми писали раніше. Простір, де можна не просто обговорити книгу та поділитись думками, а розглянути книгу з різних сторін і почути інших. Зустрічі проходять 2-3 рази на місяць, перед участю потрібно зареєструватись. Загалом у клубі до 10 учасників. 

Зустріч книжкового клубу проходять у Львові, в закладі Cocoteria на вулиці Вірменській 2. У цій кав'ярні затишно та малолюдно. Вартість участі 200 грн, напої включені у вартість. 

DIVOCHE.MEDIA - спільнота жінок, які цінують книжки. Клуб, який обʼєднує ідеї та спрямований на популяризацію саме жіночого письменства. 

З урахуванням сучасних тенденцій та інтересів читачок  клуб щомісяця пропонує книгу для читання, яку написала жінка. Читачки, мають унікальну можливість познайомитись з новими авторками та поділитися своїми емоціями та думками з іншими учасницями клубу.  

Зокрема, щоб стати учасницею клубу потрібно підписатись на щомісячний платіж на 100 грн або бути підписницею на патреон даного видання. 

Учасниці отримують доступ до закритого каналу та чату, спеціальні пропозиції від різних видавництв. Читацькі клуби проходять онлайн та офлайн у столиці України.

Підготувала Надія Файгель

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ