Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Торік понад сотню посадовців покарали за порушення прав в’язнів

Упродовж минулого року понад 100 посадовців пенітенціарної служби Львівської області понесли покарання за порушення конституційних прав в’язнів, повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.

У 2015 році органи прокуратури Львівської області здійснювали системний нагляд за додержанням в установах виконання покарань пенітенціарної служби та спеціальних установах Національної поліції області конституційних прав ув’язнених та засуджених осіб.

Особлива увага зверталась на дотримання законодавства, спрямованого на запобігання катуванням та іншому жорстокому поводженню із затриманими, взятими під варту та засудженими особами, виконання режимних вимог, забезпечення в’язнів належними умовами перебування в місцях несвободи.

Так, за реагуванням органів прокуратури, у зв’язку з невідповідністю вимогам закону матеріально-побутових та медико-санітарних умов утримання, призупинено до усунення порушень діяльність 5 кімнат для затриманих та доставлених, а також 3 ізоляторів тимчасового тримання територіальних відділів Головного управління Національної поліції України у Львівській області.

На постійному контролі органів прокуратури Львівської області перебували випадки застосування до ув’язнених та засуджених осіб крайніх заходів дисциплінарного впливу.

Зокрема, у 2015 році за вказівками прокурорів поновлено права 6 в’язнів, яких звільнено із штрафних приміщень установ кримінально-виконавчої служби області, винних службових осіб притягнуто до встановленої законом відповідальності.

Також, прокурори реагували на порушення законодавства при залученні засуджених до суспільно - корисної оплачуваної праці. Зокрема, виявлялися факти організації роботи на виробництві в окремих установах виконання покарань з порушенням техніки безпеки і виробничої санітарії, вказувалося на необхідність створення умов, які б дали можливість засудженим до позбавлення волі реалізувати своє право на працю, залучення до праці засуджених, які мають виконавчі листи, у тому числі, щодо сплати аліментів на неповнолітніх  дітей тощо. 

Виявлялися порушення прав засуджених, передбачених Законом України «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів» від 8 квітня 2014 року.

Йдеться про випадки, коли в’язні були позбавлені права на соціальне забезпечення, у тому числі, в оформленні документів на отримання ними пенсій за місцем відбування покарання, проведення телефонних розмов у мережі мобільного зв’язку, користування мережею Інтернет під контролем адміністрації тощо.

Виявлялися порушення кримінально-виконавчого законодавства при вирішенні питань, пов’язаних із застосуванням до засуджених умовно-дострокового звільнення, заміни невідбутої частини покарання більш м’яким, прийняття необґрунтованих рішень про відмову в направленні відповідних клопотань до суду.

Загалом, прокурорами в минулому році на усунення порушень кримінально - виконавчого законодавства в діяльності установ виконання покарань внесено 78 документів реагування, за наслідками розгляду яких до  відповідальності притягнуто 104 службові особи пенітенціарної служби області.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ