Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Тріумф українських каратистів на Європейських Іграх

21-30 червня у Мінську пройшли II Європейські ігри – великі континентальні змагання олімпійського формату. В Іграх взяли участь біля 4000 атлетів з 50 країн Європи. Було розіграно 200 комплектів медалей у 22-х дисциплінах 15 видів спорту.

Збірна України у підсумку здобула 51 медаль (16 золотих, 17 срібних, 18 бронзових) і посіла третє місце у загальнокомандному заліку серед 50 країн-учасниць. У збірної Росії – 44 золотих, 23 срібні і 42 бронзові нагороди. Другими фінішували господарі Ігор-2019 білоруси (24, 16, 29).

Нагадаємо, що на I Європейських іграх 2015 року в Баку Україна в загальному заліку була 8-ю з 46 медалями (8, 14, 24). Тож виступ синьо-жовтих у Мінську є справжнім великим успіхом та вагомою заявкою на олімпійські медалі у Токіо-2020.

У турнірі з карате, який пройшов у спорткомплексі «Чижовка-Арена», взяли участь шість представників України, які здобули 5 нагород – 2 золоті, 1 срібну та 2 бронзові.  Це справжній тріумф, особливо, якщо згадати, що чотири року тому в Баку від України змагались лише троє каратистів – Катерина Крива, Ілля Нікулін, Ярослав Горуна, яким не вдалося потрапити у призери.

Всі шестеро наших учасників ЄІ-2019 пройшли серйозну підготовку на тренувальному зборі у Чорноморську та їхали до Мінську тільки за перемогами.

Згідно з розкладом, 29 червня у нас змагались Галина Мельник (-68 кг) та Валерій Чоботар (-84 кг).

Галина Мельник у групі В розійшлася внічию з Катрін Педерсен з Данії (0:0), перемогла білоруску Марію Алєксєєву (4:1) та поступилася Єлені Кірічі зі Швейцарії (0:1). Львів’янка пройшла до півфіналу, де мінімально програла Ірині Зарецькій з Азербайджану – 0:1. Перша медаль для України!

Чернівчанин Валерій Чоботар приніс Україні другу бронзу за підсумками такого виступу. У групі В він переміг Ніколу Маловича з Чорногорії (1:0) та Алвіна Карачі з Косова (4:3), а потім програв чемпіону світу 2018 року хорвату Іванові Квесичу – 0:3. У півфіналі Валерій поступився Угуру Акташу з Туреччини – 1:4.

30 червня у боротьбу включилися четверо українських спортсменів.

Катерина Крива (-50 кг) у групі А розійшлася внічию з Беттіною Планк (Австрія) – 0:0, потім перемогла сербку Єлену Мілівойчевич (1:0), а потім програла чемпіонці світу 2018 Софії Будербан (Франція) – 2:7. Цього результату Катерині не вистачило, щоб вийти з групи до півфіналу.      

У категорії -55 кг Анжеліка Терлюга у групі В здолала туркеню Тубу Якан (1:0) та Емі Коннелл з Великої Британії (3:1), а потім програла через хансоку болгарці Івет Горановій. У півфіналі одеситка розтрощила Яну Бітч з Німеччини – 8:2. У фіналі Ліка знову билася з Івет Горановою, яка перемогла за дуже сумнівного суддівства – 4:3. Срібло до скарбниці збірної України!

Аніта Серьогіна з Чорноморську в категорії -61 кг змагалася в групі В. Вона перемогла сербку Йовану Прекович (4:0), розійшлася внічию з Гвендолін Філіпп з Франції (0:0) та перемогла Беттіну Альстадсетер з Норвегії (3:0). У півфіналі Аніта в драматичному бою вирвала перемогу у туркені Мерве Чобан – 2:2 (через перший здобутий бал). У фіналі наша зірка впевнено здолала Тьяшу Рістич зі Словенії – 3:1. Є омріяне золото!

Капітан збірної України Стас Горуна (-75 кг) волею розкладу приніс Україні останню золоту медаль на Іграх. Шлях до успіху був таким. У групі А львівський спортсмен виграв у естонці  Павла Артамонова (6:3), програв за першим балом білорусу Іванові Коробову (3:3), а потім переміг німця Ноа Бітча (1:0). У півфіналі Стас здолав угорця Габора Харшпатакі (3:2), а у фіналі розгромив кращого каратиста усіх часів, легендарного азербайджанця Рафаеля Агаєва – 4:0. Це була золота крапка у блискучому виступі українців у Мінську.

Внесок каратистів у загальний успіх збірної України виявився більш ніж вагомим. П’ять медалей – десята частина українського здобутку та восьма частина золотого запасу. Наше карате гучно заявило про себе у потрібний час у потрібному місці.

Вітаємо наших спортсменів та їх персональних тренерів – Антона Нікуліна (Горуна, Мельник), Олександра Тонкошкура (Серьогіна), Дениса Морозова (Терлюга), Олександра Пікуліна та Андрія Лазаренка (Чоботар), Ігоря Богдана (Крива).

Karate.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ