Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Три судді у справі Штепи заявили про самовідвід

Друга за день колегія суддів не братиме участь у розгляді справи екс-мера Слов'янська Нелі Штепи: всі троє обраних сьогодні автоматизованою системою суддів узяли самовідвід, - Укрінформ.

Про це розповів адвокат Олександр Тананакін.

"Тільки що в суді після перерви оголошено, що чергова трійка суддів - Ольховський, Євтіфієв, Гримайло, - яка обрана за допомогою комп'ютера у базі даних Ленінського райсуду Харкова, взяла самовідвід. Судді, за їх словами, побоюються упередженості в розгляді справи", - зазначив адвокат.

За його словами, справу буде передано до Апеляційного суду Харківській області для визначення осудності, тобто, вибору іншого райсуду Харкова: "У базі даних Ленінського райсуду не залишилося суддів, окрім тих, які вже брали участь в цьому процесі або вийшли з нього шляхом самовідводу".

"Після оголошення про черговий самовідвід Штепа поїхала в Слов'янськ, де вона знаходиться під цілодобовим домашнім арештом з електронним браслетом. Інцидентів не було", - додав адвокат.

За словами прес-секретаря прокурора Харківської області Віти Дубовик, рішення про самовідвід судді прийняли самостійно, "без будь-якого впливу з боку прокуратури".

"На сьогодні це п'ятий склад суду, який розглядає це кримінальне провадження по суті і який заявив про самовідвід, не почавши слухання. На жаль, закон зобов'язує нас почати розгляд у черговий раз", - пояснила Дубовик.

За її словами, в жовтні 2017 року прокуратура області розпочала кримінальне провадження за фактом свідомо неправосудного рішення (ст. 375, ст. 368 КК України) про заміну запобіжного заходу обвинувачуваній Штепі врозріз з вимогами ч.5 ст. 176 КПК України, яка передбачає виключно утримання під вартою підозрюваних у подібних злочинах.

"Суддів, які розглядали це провадження, впродовж трьох років звільняли за порушення присяги судді, виводили за порушення кримінально-процесуального провадження. Ми розуміємо, наскільки суспільство втомилося від довгострокового процесу, але не реагувати на явне порушення норм чинного законодавства, що може призвести до дискредитації суддівського корпусу і заблокувати чинення правосуддя, не можемо", - підкреслила Дубовик.

Нагадаємо, вдень 11 січня Ленінський райсуд Харкова перервав засідання у справі Нелі Штепи, оскільки усі троє членів суддівської колегії узяли самовідвід, пославшися на "тиск з боку прокуратури". У суді було оголошено перерву для обрання нової суддівської колегії.

20 вересня Ленінський райсуд за клопотанням захисту змінив запобіжний захід для Штепи з утримання в СІЗО на цілодобовий домашній арешт з електронним браслетом.

Штепу затримано 11 липня 2014 року. На суді вона пояснювала, що закликала Путіна увійти до Слов'янська під погрозами терористів, що в полоні у терористів її били, а інтерв'ю для російських видань зроблені "під дулом автомата". Їй загрожує довічний термін.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ