Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство  |  Надзвичайні події

Цимбалюк: Через аварію на «Межирічанській» буде змінено керівництво «Львіввугілля»

Через аварію на «Межирічанській» буде змінено керівництво не тільки шахти, а й об’єднання «Львіввугілля». Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк.

«Саме керівництво шахти і об’єднання допустило до такої надзвичайної ситуації через свою нерішучість, некомпетентність та невчасного інформування ЛОДА та КМУ. Пожежу можна було локалізувати у перші години. Але жоден керівник не взяв на себе відповідальність, не очолив ці роботи. Тільки після нашого втручання, і то ми відчували великий супротив керівництва – нам інформували, що все гаразд. Тільки після того, як ми отримали інформацію з кількох джерел, я зрозумів, що треба вживати невідкладних заходів. І ми провели там серйозні наради. Тепер ситуація під контролем. Я інформував про це президента Віктора Януковича, за дорученням якого до нас екстренно виїхав віце-прем’єр Андрій Клюєв, і було прийнято серйозне рішення, як далі локалізувати пожежу. Адже рахунок йшов на години. Ми могли втратити цю шахту назавжди», – розповів Михайло Цимбалюк.

За його словами, сьогодні станом на 10 год., «завдячуючи керівникам автотранспортних підприємств нашої області, власникам кар’єрів піскових та глиняних, вдалося доставити на шахту майже 2 тис. кубометрів сипучих матеріалів за останні дві доби». «Люди працювали вдень і вночі. Це дало результат – надзвичайна подія в стадії локалізації і ми просимо людей і шахтарів попрацювати цю добу, цю Різдвяну ніч, щоб ситуація була повністю під контролем», – додав голова ЛОДА.

Він також повідомив, що працює урядова комісія, порушено кримінальну справу за фактом пожежі на «Межирічанській». На протязі тижня буде озвучено їхні висновки, а «далі слово за правоохоронними органами».

Тепер чиновники вирішують, яким чином зберегти трудовий колектив самої шахти, адже вона зможе відновити роботу не раніше як за півроку. З 1300 працівників шахти 200 залишаться працювати на відновленні шахти, решта гірняків вахтовим методом працюватимуть на інших шахтах. «Жодна людина не залишиться без роботи за своїм фахом», – запевнив Цимбалюк.

«Я вчора подякував Президенту за те, що в дуже короткий термін було відреаговано на наше прохання і 10 млн грн надійшло на рахунок «Львіввугілля». Це саме ті кошти, які потрібні для перших робіт – забезпечення підвозу сипучих матеріалів та засипки їх у ствол шахти», – зазначив голова ЛОДА.

Нагадаємо, 21 грудня на шахті "Межирічанська" ДП «Львіввугілля» на глибині 485 м виникла пожежа. На момент загоряння на аварійній ділянці перебували 77 гірників.

27 грудня голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк спільно з першим заступником міністра вугільної промисловості України Юрієм Чередніченком провів нараду щодо надзвичайної ситуації, яка склалася на шахті «Межирічанська». Учасники наради розглянули хід виконання робіт з ліквідації аварії.

4 січня на шахті відбулася нарада під головуванням першого віце-прем'єр-міністра України - міністра економічного розвитку і торгівлі України Андрія Клюєва. Під час наради Михайло Цимбалюк звернувся до Андрія Клюєва з проханням виділити кошти на ліквідацію наслідків пожежі.

5 січня під час засідання Кабміну було прийнято рішення про виділення 10 млн. грн. для ліквідації наслідків пожежі. Ці кошти підуть на першочергові заходи з локалізації загоряння, зокрема, на роботи зі створення глиняно-піщаних перемичок і закупорювання скіпового стовбура.

Цього ж дня на шахті міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко провів нараду, учасники якої розглядали хід ліквідації пожежі.

Зараз на аварійній копальні проводиться засипання головного ствола шахти до відмітки вище головного північного вентиляційного штреку для ізоляції аварійної дільниці.

Михайло Цимбалюк запевнив, що жоден працівник шахти «Межирічанська» не залишиться без роботи. З близько 1,5 тис. працівників копальні 450 уже переведено на роботу в інші шахти, де були вакансії, а ще близько сотні перебувають у чергових відпустках.

Згідно з попередніми висновками спеціальної урядової комісії, причиною загоряння на шахті "Межирічанська" стало порушення техніки безпеки гірничих робіт, зокрема, паління у невстановлених місцях.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ