Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Тисячі мігрантів застрягли на кордоні між Грецією та Македонією

Понад сім тисяч мігрантів застрягли на кордоні між Грецією і Македонією у таборі, розрахованому на 1,5 тисячі людей.

Пропускний пункт в районі Ідомені закритий вже майже добу після протестів, які влаштували мігранти, відчайдушно намагаючись пробитися далі у країни Західної Європи.

Деякі шукачі притулку перебувають у переповненому таборі вже понад тиждень.

Усю ніч в тому районі був сильний дощ. Це може зашкодити здоров'ю людей, які не мають даху над головою.

У полях навколо офіційного табору встановили сотні маленьких наметів, аби прихистити більше людей. Сім'ї із 10 людей ділять намети, розраховані на чотирьох, розповіла BBC координатор Червоного Хреста Керолайн Хага.

За її словами, організація серйозно занепокоєна здоров'ям мігрантів, оскільки погодні умови погіршуються. Багато людей змушені спати під відкритим небом, хоча вночі температура опускається нижче 10 градусів, каже вона.

"Вже спостерігаємо багато випадків грипу, особливо серед дітей. Уявіть, що їм доведеться спати на вулиці знову. Це може призвести до дуже серйозних проблем зі здоров'ям", - зазначила пані Хага.

26-річний Ахмед Маджид з Іраку, який прибув із дружиною і двома дітьми, розповідає: "Ми йшли пішки три кілометри. Наше таксі зупинила поліція на національній дорозі, тому ми йдемо через поля".

Раніше Македонія періодично дозволяла кільком сотням людей пройти через КПП, переважно сирійцям та іракцям.

Але минулого тижня влада країни почала відмовляти у перетині кордону афганським мігрантам і запровадила суворіший контроль документів для сирійців та іракців, що сповільнює перетин кордону.

У понеділок Македонія перекрила парканом із колючим дротом залізничні колії, що ведуть з Греції в Македонію, пославшись на закриття Сербією свого північного кордону.

Схожий "ефект доміно" відбувався неодноразово протягом останніх кількох місяців, оскільки країни Східної Європи намагаються скоротити кількість мігрантів на своїх кордонах.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ