Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Бориславі урочисто відкриють пам’ятник Йогану Зегу

У четвер, 9 грудня, о 10:00 відбудеться знакова для Борислава подія — у центральній частині міста урочисто відкриють пам’ятник винахіднику гасової лампи, засновнику і власнику патенту технології її рафінування, першому аптекарю міста Йогану Зегу.

Про це інформує пресслужба Бориславської міської ради.

Йоган Зег жив у Бориславі та відкрив тут свою аптеку під назвою “Зірка”. Розташована вона на сучасній вулиці Шевченка, 12. Саме тут і встановлять меморіал. 

Скульптуру Йогану Зегу спорудили в рамках проєкту "Нафтова колиска Європи: забута історія України й Польщі" за Програмою транскордонного співробітництва Польща - Білорусь - Україна 2014-2020.

Ян (Йоганн) Зег – магістр фармації, відомий дослідник бориславської нафти, один із засновників технології її рафінування (розділення на фракції). Розроблена Йоганном Зегом у 1853 році схема і установка переробки «чорного золота» не лише заклали фундамент нафтової та озокеритової галузей промисловості, але стали потужним фактором економічного розвитку Галичини й Австро-Угорської монархії. Невдовзі, завдяки розробкам Йоганна Зега, нафта, озокерит та продукти їхньої переробки принесуть Бориславу світову славу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ