Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Будинку Воїна презентували виставку фотоісторій "Незламні жінки України"

Виставка розповідає про жінок, які надихають своїм прикладом не опускати руки у найскладніших життєвих обставинах. Серед героїнь фотоісторій – громадські активістки, лікарі, правозахисниці, музикантки

"У кожної з них своя історія, випробування і розуміння, що тільки об’єднавшись, жінки можуть здолати труднощі. Повномасштабне вторгнення принесло багато складних випробувань для нашої країни, частина з них лягла на жіночі плечі. Поки Захисники і Захисниці на фронті, жінки в тилу змушені виконувати функції, які раніше їм були невластиві: здійснювати батьківські обов’язки за двох, вести господарство, бізнес, волонтерити", – зазначають організатори.   

Учасниці зустрічі ставили собі за мету підтримати всіх жінок України та надати видимості їх внеску в наближення перемоги, адже часто жінки знецінюють свої зусилля, вважаючи, що роблять недостатньо багато. 

Як жінці впоратись з викликами війни? Як для них змінились умови праці, як подолати наслідки стресу? Про це говорили учасниці відкриття фотоісторій та ділились власним досвідом.  За офіційними даними, 56% новостворених бізнесів за цей рік – це жіночі бізнеси. Цьому сприяють курси з перекваліфікації  жінок, які проводять громадські організації, зокрема, Центр "Жіночі перспективи".    

"Війна загострила проблеми у всіх сферах: зросла кількість домашнього насильства, сексуальні злочини. Відтак важливо вести інформаційну політику, щоб жінки знали, куди звертатись, проводити привенційну діяльність, щоб ця проблема ставала видимою", – зазначила голова Центру "Жіночі перспективи" Любов Максимович.   

Депутатка Львівської міської ради фракції ВАРТА, тренерка ГО Центр "Жіночі перспективи" Неля Васюта наголосила, що такі проєкти піднімають питання ролі жінок в сучасному світі, у наших реаліях. 

"Спілкуюсь активно з жінками, оскільки  проводжу тренінги і чую, як багато постало викликів у зв’язку з війною. Скільки проблем їм тепер треба вирішувати, "заходити" на ту територію, за яку раніше відповідали тільки чоловіки. Наскільки гнучко вони підлаштувались, аби подолати труднощі. У маленьких містечках, селах жінки йдуть працювати на ті посади, на яких раніше працювали чоловіки: районні електромережі, фермерство, сідають за трактори. Тобто на плечах жінок лежить велика відповідальність, вони шукають рішення і знаходять їх. Роблять все для того, щоб допомогти фронту і наблизити перемогу", – додала Васюта. 

Також учасниці зустрічі обговорили подальші кроки. Зокрема, на загальнодержавному рівні мають бути ухвалені закони, які дозволять використати всі інструменти захисту, що дає ратифікована Верховною Радою України Стамбульська конвенція. Крім цього, громадські активістки піднімали питання репродуктивного здоров’я жінок, запобігання сексуальним злочинам, домашнього насилля.   

Додамо, що у такий спосіб учасниці Центру "Жіночі перспективи" долучились до кампанії "16 днів активних дій проти гендерно зумовленого насильства". Цьогоріч подія  мала тему – “Жінки та дівчата під час війни”.   Крім цього, варто нагадати, що у 2024 році Україна відзначатиме 140-річчя українського жіночого руху. У рамках святкувань передбачено низку заходів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ