Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Буську введено карантинні обмеження з огляду на сказ у тварин

На території Буської міської ради (Львівська область) накладено карантинні обмеження з огляду на сказ у тварин. Зокрема, за участі голови райдержадміністрації Петра Мороза 12 січня відбулося засідання державної надзвичайної комісії при Буській РДА. Про це Гал-інфо повідомили в РДА.

Отож, щоб запобігти поширенню сказу комісія прийняла рішення накласти карантинні обмеження зі сказу тварин на територію Буської міської ради в мисливських угіддях ДП «Буський лісгосп» та продовжити карантинні обмеження на територію с.Купче, с.Ракобовти Купченської сільської ради, с.Ланерівка Побужанської сільської ради - у зв’язку з підтвердженням захворювання на сказ кота.

Також комісія затвердила план заходів боротьби зі сказом в межах 5-кілометрової зони на вказані вище території.

Нагадаємо, що 12 січня в приватній садибі м.Буська виявлено сказ у кота, який загинув. Напередодні скажений кіт покусав 5 осіб. Постраждалі за власні кошти придбали антирабічну вакцину (країна-виробник Польща). В лікувально-профілактичних закладах району вакцина відсутня.

Придбати антирабічну вакцину за власні кошти від сказу, імуноглобулін можна у ТОВ «ІМБІОМПЕКС» м. Київ у представника Sanofi pasteur по тел.0503110223. У наявності: вакцина «Верораб» виробник Франція, ціна за 1 дозу – 900 грн.; імуноглобулін «Ребінолін», виробник Ізраїль 1 фл. – 2.800 грн . 

Довідка.

Сказ – це особливо небезпечна, невиліковна хвороба, яка тяжко уражає нервову систему людини і завжди закінчується її смертю. 

Як можна заразитися на сказ? 
Вірус сказу виділяється у хворих тварин зі слиною. Людина може заразитися не лише внаслідок укусу твариною, але й при потраплянні слини на шкіру чи слизову оболонку. Зараження відбувається і через предмети, змочені слиною хворих тварин. Треба знати , що вірус сказу виділяється зі слиною тварин і за декілька днів до появи у них видимих ознак захворювання. Слина у зараженої сказом тварини містить в собі вірус за 10 днів до появи перших ознак захворювання, тому можна заразитися від нібито зовсім здорової тварини. 

Як перебігає сказ у диких тварин? 
Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки – втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з`являються в населених пунктах, місцях випасу і утримання худоби, на подвір`ях громадян, нападають на людей та тварин. У пізній стадії захворювання, коли розвиваються паралічі, лисиці ледве рухаються і їх легко спіймати навіть дітям. Про такі випадки треба терміново повідомляти лікаря ветеринарної служби.

Що треба робити, коли покусала тварина? 
При покусах домашніми тваринами необхідно з`ясувати прізвище та адресу власника тварини. Це допоможе уникнути щеплень проти сказу, так як за твариною буде встановлене ветспостереження.

Собак та котів, які завдали укуси та інші пошкодження, не вбивати, а доправляти їх для ветеринарного нагляду в найближчу установу ветмедицини. 

При укусах чи ослиненні дикими тваринами, невідомими домашніми тваринами, а також гризунами необхідно терміново звернутися в найближчий лікувальний заклад за наданням антирабічної допомоги. 
При виявленні трупів диких тварин – не знімати з них шкіру, а терміново повідомити працівника ветеринарної медицини. 

Як запобігти захворюванню на сказ? 
У кожному випадку укусів та інших пошкоджень, заподіяних тваринами, ретельно промити рани струменем води з милом, краї обробити 70% спиртом чи 5% розчином йоду та накласти асептичну пов`язку та негайно звернутись до лікаря.

Що необхідно знати, коли призначені щеплення проти сказу? 
Суворо дотримуватися режиму, що його встановлює лікар. Не переривати курс щеплень, не пропускати їх. Рекомендується не перевтомлюватися, уникати переохолодження та перегрівання організму. Під час щеплень категорично забороняється вживати будь-які алкогольні напої. 

Пам`ятаймо, захворювання на сказ закінчується смертю хворого у 100%. Лише своєчасно вакцинація захистить від захворювання та врятує життя!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ