Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Чернігові, на будинку, де жив Левко Лук'яненко, відкрили меморіальну дошку

1/2
У Чернігові відкрили пам'ятну дошку відомому дисиденту і політику, Герою України, автору тексту Акта про державну незалежність України Левку Лук'яненку. Почесну місію виконали Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко та сестра Героя України Зінаїда Лук’яненко. Про це інформує прес-служба УІНП.

Дошку встановлено на будинку за адресою вул. Рокоссовського, 49. Тут проживав брат дисидента і саме в цьому будинку Левко Лук'яненко проводив зустрічі з українськими активістами, створивши там своєрідну штаб-квартиру українського опору.

Такі зустрічі відбувалися постійно. Вперше до Чернігова Лук’яненко прибув на поселення після ув’язнення в 1976 році. У вересні цього ж року він очолив правозахисну Українську Гельсінську групу, зібрання якої проводилися в будинку на Рокосовського, 49.

Після останнього звільнення з місць позбавлення волі у 1989 році дисидент оселився у сестри в Седневі, однак щовихідних приїздив до Чернігова на зустріч із прогресивною молоддю у цьому ж помешканні.

«Саме тут, у цьому будинку Левко Григорович збирався з колегами, однопартійцями, членами Української Гельсінської спілки, тут виношувалась ідея створення української держави... Тут Левко Лук’яненко посіяв зерно, яке проросло», - зазначив на відкритті дошки голова міської організації Народного Руху України Сергій Черняков.

Востаннє у своєму житті Левко Григорович відвідав Чернігів у травні 2018 року. Тоді він зустрічався зі студентами Національного технологічного університету.

Автором дошки із зображенням Левка Лук’яненка став скульптор із Ужгорода, доктор мистецтвознавства, академік Михайло Белень. Він розповів, що зустрічався з Лук’яненком у Канаді, де той був Надзвичайним і Повноважним послом. Основною рисою політика та громадського діяча скульптор назвав поміркованість, водночас, відзначивши, що в його характері відчувався «згусток енергії українця, який боровся за незалежність».

Ще одна меморіальна дошка Левку Лук’яненку встановлена в Седневі на будинку, де проживає Зінаїда Лук'яненко. Її урочисто відкрили 23 серпня цього року, напередодні Дня Незалежності.

Минулого року, невдовзі після смерті Героя України, в Чернігові активно просувалося питання перейменування вулиці Рокосовського на вулицю Лук’яненка. Однак однозначної підтримки в Чернігові воно не знайшло і поки що знято з обговорення.

Герой України Левко Лук'яненко народився 24 серпня 1928 року у селі Хрипівка Чернігівської області. В історію увійшов як правозахисник, громадсько-політичний і культурний діяч, борець за незалежність України, співзасновник Української Гельсінської Групи, народний депутат України, автор Акту проголошення незалежності України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка 2016 року, письменник, філософ, патріот-дисидент. За просування ідеї здобуття Україною державної незалежності у місцях позбавлення волі Лук’яненко провів понад 27 років. Кілька місяців чекав страти у камері смертників.

Помер 7 липня 2018-го, у віці 89 років. Похований на Байковому кладовищі у Києві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ