Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Чорнобильській зоні вперше випробували робота-собаку Spot

У зоні відчуження біля Чорнобильської атомної електростанції вперше провели випробування робота Spot компанії Boston Dynamics. Його залучили до вимірювання рівня радіації у місцях захоронення радіоактивних відходів.

Про це повідомили у Державному агентстві України з управління зоною відчуження, передає Громадське.

Зокрема, дослідницька група Бристольського університету спільно з українськими фахівцями з Центрального підприємства з поводження з радіоактивними відходами провели роботи на території двох секторів «Рудого лісу» та на територіях пунктів захоронення «Підлісний» і «Буряківка».

Окрім чотириногого робота для вимірювання рівня радіації залучили також безпілотники, наземні роботизовані системи та датчики-сканери для оцінки розподілу радіоактивних матеріалів на площі та в просторі.

Науковці після свого дослідження планують отримати 3D-зображення ділянок, які мають високу потужність дози радіації. Це дозволить українським експертам оновити карти розподілу радіаційного забруднення на ділянках, де проводилося обстеження.

Довідка:

Spot — робот, створений компанією Boston Dynamics на основі напрацювань з більш ранніх проєктів, таких як BigDog. Його презентували у 2017 році й почали продавали у вересні 2019-го. Spot пересувається на чотирьох ногах, які рухаються за допомогою електромотора, а на спині робота розташований інтерфейс для підключення додаткового обладнання, наприклад, роборуки від Boston Dynamics.

За бажанням власник робота також може під'єднати власне обладнання, однак для цього необхідно писати код для роботи з програмним забезпеченням для Spot.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ