Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У дерев’яній церкві святого Архистратига Михаїла відновлюють унікальні розписи 19 століття

Йдеться про пам’ятку архітектури національного значення, розташовану в с. Ісаї, що на Самбірщині.
Фото - ЛОДА

Про це повідомили в ЛОДА. 

Сьогодні, 2 липня, на об’єкті відбулась виробнича нарада під керівництвом директорки департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА Олени Василько, за участі інженера з технічного нагляду Алли Нижник.

Фахівці розглянули низку питань, пов’язаних з відновленням стінопису храму. Про хід виконання робіт розповів художник-реставратор вищої категорії Олег Рішняк. За його словами, цьогоріч реставраційні роботи заплановані в церковній наві, і передбачають як консерваційні заходи, так і естетичну реінтеграцію стінопису. Окрім того, він акцентував на незадовільному стані малярства, надзвичайно складних процесах закріплень автентичного фарбового шару, необхідності видалення поверхневих забруднень і кіптяви.

«Цьогоріч на реставрацію унікальних розписів в обласному бюджеті передбачили 3 мільйони 200 тисяч гривень. Як і раніше, всі роботи здійснюються в межах обласної «Програми охорони, збереження і популяризації історико-культурної спадщини у Львівській області на 2021-2025 роки»», — зазначає Олена Василько.  

Також учасники наради мали можливість побачити відреставрований стінопис бабинця, роботи над яким розпочались торік. 

Нагадаємо, церква Архистратига Михаїла — одна із найдавніших дерев’яних святинь Львівщини. Збудована вона у 1663 році за проєктом Іллі Пантелеймона. У 2018 році стан пам’ятки визнали аварійним і розпочали її відновлення. Торік церкву реставрували  за 2 мільйони 797 тисяч гривень, її стінопис — за 996 тисяч. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ