Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Домі Франка з виставою "Украдене щастя" дебютуватиме режисер Гіо Пачкорія

Показ вистави відбудеться у межах святкувань, присвячених 130-літньому ювілею Франкової драми «Украдене щастя».

Фото: Діана Горбань / Дім Франка

Про це повідомляють на сторінці Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка.

"Святкуватимемо упродовж року, бо ж дата неабияка – 130 літ з часу прем’єри на сцені. Саме 16 листопада 1893 року театр «Руської бесіди» вперше представив для львівської публіки п’єсу, що вже незабаром стане перлиною репертуару багатьох театрів по всій Галичині й Україні", – кажуть у Домі Франка. 

За життя автор мусив суттєво змінити текст твору, щоб задовольнити претензії примхливих цензорів. Лише раз він бачив постановку повного варіанта «Украденого щастя» без численних правок цензури.

Остаточно нецензурований текст драми повернувся на сцену з 1916 року завдяки Лесеві Курбасу та його «Тернопільським театральним вечорам». 

Фото: Діана Горбань / Дім Франка

У музеї розповідають, за 130 років на сцені в ролях «Украденого щастя» спробували свої акторські сили Степан Янович, Іван Карпенко-Карий і Микола Садовський, Михайло Яцків і Степан Чарнецький, Василь Юрчак і Йосип Стадник, Лесь Курбас, Амвросій Бучма, Наталія Ужвій, Богдан Ступка, Таїсія Литвиненко, Федір Стригун, Володимир Глухий, Лідія Данильчук, Євген Нищук.

"А для Богдана Ступки роль Миколи Задорожного стала однією із зіркових у його кар’єрі – 34 роки поспіль актор знов і знов повертався до цього образу. І кожна з цих акторських робіт розкриває нові перспективи в прочитанні тексту, нові грані драматургічного таланту Івана Франка", – додають музейники.

Фото: Діана Горбань / Дім Франка

Фото з давніх і не дуже постановок «Украденого щастя», оригінальну вишивану сорочку Наталії Ужвій й інші цікаві раритетні експонати цими днями можна побачити на спеціальній виставці, присвяченій історії п’єси.

Окрім цього, у Домі Франка гостюватиме київський камерний театр «Маланка».

"Протягом тижня він мандрує Україною, а в суботу, 25 лютого, о 18:00,  покаже виставу у Львові. Молодий режисер Гіо Пачкорія обрав Франкове «Украдене щастя» для свого дебюту, а може, і Франко обрав його, хтозна. Переконані, що така версія «Украденого щастя» точно зацікавить і здивує, адже діятимуть на сцені чотири акторки", – анонсують там.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ