Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Дрогобичі декомунізували пам’ятник Григорію Геврику

Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
1/2
У Дрогобичі пам’ятник Григорію Геврику позбавили радянської символіки. Про це повідомили 13 липня у пресслужбі Дрогобицької міської ради.

Окрім перейменування радянських назв вулиць та топонімів, які носять імена осіб російського походження, триває робота над позбавленням громадського простору від комуністичної символіки, радянських постаментів та пам’ятних знаків, які можуть асоціювати нас з ідеологією ворожого сусіда.

В переліку постаментів, що підлягали дерусифікації, був також пам’ятник дрогобичанину Григорію Геврику, який донедавна був представлений широкому загалу в якості «героя радянського союзу».

Думки щодо можливого знесення цього постаменту серед науковців, істориків та самих мешканців громади різнились. Так як цей пам’ятник вшановує не абстрактну постать «радянського солдата» як такого, а реальну особу, дрогобичанина, який боровся за звільнення свого рідного міста.

На важливості збереження пам’ятника Геврику, з позбавленням його комуністичної символіки, особливо наполягали мешканці мікрорайону вулиці Горішня Брама, які приходили на комісії та озвучували історичні факти, спогади та свічення очевидців тогочасних подій.

Під час вивчення цього питання комісією з питань проведення заходів дерусифікації було ініційовано та проведено відкриті електронні консультації з громадою та скеровано звернення до Інституту національної пам’яті та Інституту українознавства імені Крип’якевича НАН України.

Керуючись рекомендаціями, отриманими від Інституту українознавства ім. Крип’якевича НАН України, висновками місцевих істориків та краєзнавців, неодноразовими зверненнями мешканців мікрорайону, комісією було прийняте рішення – зберегти пам’ятник дрогобичанину Григорію Геврику на вулиці Горішня Брама у м. Дрогобич, провівши роботи з декомунізації постаменту. Зокрема:
– Позбавити пам’ятник радянської символіки
– Змінити існуючий напис на напис «Дрогобичанин Григорій Геврик – герой Другої світової війни».

Відтак працівниками КП «Служба муніципального управління» було виготовлено нову табличку та проведено роботи з позбавлення пам’ятника від комуністичної символіки.

Музеєм «Дрогобиччина» було напрацьовано правдиву історичну довідку про дрогобичанина Григорія Геврика та розміщено її на сайті музею. QR-код з посиланням на довідку міститься на табличці постаменту.

Нагадуємо, процес декомунізації у Дрогобичі розпочався з демонтажу Меморіалу слави радянських воїнів «Вічний вогонь», згодом – позбавлення міста від московського патріархату та перейменування майже двох десятків старих радянських назв вулиць в громаді.

Герб срср на монументі Батьківщина-мати у Києві замінять на герб України

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, набуває чинності закон, який дозволить пришвидшити декомунізацію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ