Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Дрогобичі розпочали роботу зі створення комплексної програми ревіталізації солеварні

У Дрогобичі розпочали роботу зі створення комплексної програми ревіталізації Дрогобицької солеварні та прилеглої території. Про це повідомили 30 серпня Гал-інфо у пресслужбі Дрогобицької міської ради.
Фото: Львівська ОДА

Основною метою проєкту є створити архітектурну концепцію та економічну стратегію розвитку Дрогобицької солеварні та території між пам’яткою ЮНЕСКО церквою св. Юра та іншою пам’яткою державного значення церквою Воздвиження Чесного Хреста. Проєкт реалізовуватиметься протягом серпня-жовтня 2021 р.

Проєкт реалізовує ГО «Прорив-місто» в партнерстві із Дрогобицькою солеварнею, Дрогобицькою міською радою, НУ «Львівська політехніка», Дрогобицьким державним педагогічним університетом ім. Івана Франка. та університетом «Люблінська політехніка» за підтримки Українського культурного фонду. До роботи над проєктом також залучені експерти з ГО «МетаЛаб» та «PPV Knowledge Networks».

Дрогобицький солеварний завод, що працює й сьогодні, можна вважати найстарішим постійно діючим промисловим підприємством в Україні. найраніші згадки про нього датуються XIV ст. Завод є важливою складовою ідентичності Дрогобича. Руйнування ж пам’яток на території заводу, їхня занедбаність та хаотична забудова прилеглих до солеварні ділянок, що знаходяться в межах охоронних зон церков св. Юра та Чесного Хреста здійснюють негативний вплив на розвиток території. Це в майбутньому може призвести до втрати об’єкту, унікальної технології видобутку солі, а з ним і значного туристичного та культурного потенціалу розвитку міста.

Ще однією проблемою солеварні є відсутність детальних програм її розвитку та розвитку прилеглої території, розроблених експертами різних сфер, які б враховували виробничий, культурний, туристичний та бальнеологічний потенціали території і були б спільно взяті до уваги органами влади різних рівнів та ДП «Солевиварювальний дрогобицький завод».

Під час реалізації проєкту буде здійснено аналіз ситуації та стану солеварні, зокрема проведено історичні дослідження, обстеження пам’яток, архітектурні дослідження, урбаністичне дослідження та дослідження економічного потенціалу розвитку територій. Буде розроблено стратегію інтегрованого розвитку територій із залученням широкого кола заінтересованих сторін. Кінцевим результатом проєкту стане програма ревіталізації з архітектурною концепцією, економічною стратегією та моделлю управління впровадженням програми ревіталізації, які мали б бути взяті до реалізації органами влади різних рівнів та ДП “Солевиварювальний Дрогобицький завод”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ