Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У громаді на Волині запрацювало соціальне таксі

Автобус за графіком безплатно везе людей з інвалідністю, пенсіонерів, переселенців і учасників бойових дій
фото з сайту Суспільне

У Торчинській громаді на перший рейс виїхало соціальне таксі. Це пілотний проєкт, де під'їзд пільгової категорії населення до лікарні, ЦНАПу чи інших установ громади фінансує Національна Асамблея людей з інвалідністю.

Про це пише Суспільне.

Як розповів староста села Садів Луцького району Іван Шендюх, автобус за графіком безплатно везе людей з інвалідністю, пенсіонерів, переселенців і учасників бойових дій.

"Фактично нам із Торчина в обідню перерву нічим добратися. у нас є рейс "Луцьк — Коритниця", який їде близько 10-ї з Садова, а тоді в Торчині аж о 17-й годині вечора", — сказав староста.

22 січня о 8:00 соціальний транспорт рушив за маршрутом Садів — Горзвин — Білосток — Торчин, зазначив водій Юрій Виноградов.

"Попросили нас виїхати на маршрут соціальний. Люди пенсійного віку, є інваліди – треба допомагати. Будемо чекати в Торчині поки люди свої проблеми вирішать і назад будемо їхати. Можна перевозити на візках, там задні двері відкриваються і відкидається", — каже водій соціального таксі.

Жителька села Садів Наталія Вагель розповіла, що соціальне таксі зручне і дуже потрібне для людей пільгових категорій через те, що рейсовими автобусами до Торчина доїжджати складно.

"Так, як у мене дитина з інвалідністю, то мені дуже потрібен. Їдемо в Торчин у справах. Староста подзвонив і сказав, що буде такий рейс. Мені важко з коляскою, з дитиною було складно було добиратися в Торчин. Цим рейсом буде зручно їздити", — говорить пасажирка.

Вирушила соціальним таксі в Торчинську районну лікарню пенсіонерка Надія Ткачук. З її слів, цей автобус у громаді дуже потрібен.

"Ще сьогодні може багато хто й не знав, і дуже слизько, а люди будуть їздити в Торчин. Їду сьогодні до сімейного лікаря. Немає чим добиратися, нема автобусів в такий час. Їхали зазвичай "Коритницею", яка назад їде під вечір. І цілий день треба було десь чекати", — каже жителька Садова.

О 8:50 автобус приїхав у кінцеву локацію — до лікарні в селищі Торчин. Цього дня соціальним таксі скористалися 12 людей, розповів водій Юрій Виноградов.

Начальниця відділу Торчинської громади Алла Ревуцька розповіла, що автобус буде курсувати різними маршрутами раз на два тижні. З її слів, договір майже на 200 тисяч гривень із перевізником уклали на 2024-й рік.

"Будемо бачити скільки витрачатиметься коштів. Асамблея людей з інвалідністю обіцяє, якщо буде потреба, то вони ще збільшать фінансування. Один день курсує в один напрямок, другий день в інший — так один тиждень. Потім тиждень перерви та знову по всіх населених пунктах громади", — сказала посадовиця.

Алла Ревуцька зазначила: кожен житель громади, який належить до якоїсь із пільгових категорій, може скористатися соціальним таксі двічі на місяць. Якщо буде потреба в людей їхати до медзакладу в обласний центр Волині, додала посадовиця, то маршрут будуть коригувати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ