Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У грудні 2020 року споживча інфляція прискорилася до 5%

За даними Держстату у грудні 2020 року споживча інфляція прискорилася до 5% у річному вимірі. Про це повідомили 13 січня Гал-інфо у пресслужбі НБУ.

Тож, за підсумками року вона сягнула центральної точки цільового діапазону 5% ± 1 в. п., як і передбачав Національний банк. Відзначимо, що інфляційна ціль досягнена вже другий рік поспіль.

 Упродовж року інфляція переважно була нижче цільового діапазону 5% ± 1 в. п. через негативний вплив пандемії коронавірусу та карантинних обмежень на економічну активність та споживання. Падіння світових цін на енергоносії, а також зниження попиту на непершочергові товари і послуги підтримували низький рівень інфляції. Послаблення гривні позначалося на споживчих цінах з певним часовим лагом.

Найбільше за підсумками року зростали адміністративно регульовані ціни – на 9,9%. Прискорення збереглося й у грудні. Швидше дорожчав природний газ, що призвело до зменшення темпів падіння цін на гарячу воду та опалення. Ціни на сирі продукти харчування зросли на 4,1% р/р. Паливо за рік подешевшало на 10,5%. Утім, у грудні темпи падіння цін на паливо у річному вимірі скорочувалися.

З огляду на суттєве послаблення інфляційного тиску та скорочення ділової активності упродовж першої половини року, Національний банк пом’якшував монетарну політику. Це допомогло економіці розпочати відновлення у III кварталі 2020 року.

Детальний коментар Національного банку щодо рівня інфляції у грудні за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ