Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Харкові змагалися майбутні спецпризначенці

Вже п’ятий рік поспіль в Національній академії Національної гвардії курсанти груп спеціального призначення командно-штабного факультету змагаються за кращий бойовий підрозділ.

Захід традиційно приурочений до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-ої річниці вигнання нацистів з України. Змагання проходять між старшими та молодшими роками навчання, і це - завжди цікаві протистояння. Старші курси інтенсивно тренуються, аби підтвердити свої вміння, а молодші - аби довести свою силу.

Фото надали у відділі міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ

Змагання складалися з показових виступів чотирьох взводів спеціального призначення. Загальна кількість учасників виступу становила 100 чоловік, тобто по 25 чоловік з кожного взводу.

Після урочистої частини, кожен підрозділ продемонстрував ряд тактичних прийомів і вправ, які згодом будуть використовувати у службовій діяльності.

«Кожного року ми вдосконалюємо тактику виступів та запозичуємо досвід іноземних колег. Офіцери та курсанти Академії, які проходили підготовку в Навчальному центрі НГУ у Золочеві, діляться бойовим досвідом зі своїми побратимами зі спецназу. Взагалі позитивне спілкування між учасниками, одностайне бажання здобути перемогу для команди, відчуття потреби ще більшого вдосконалення фізичної підготовки – це і є головною метою змагань», - зазначив заступник начальника командно-штабного факультету по роботі з особовим складом полковник Сергій Волошко.

Фото надали у відділі міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ

Кожен виступ передбачав демонстрацію прийомів рукопашного бою зі зброєю та без, дії штурмової групи, звільнення заручників та бойовий спаринг військовослужбовців. Під час виступів для більшої реалістичності спецназівці використовували імітаційні засоби – холості набої, петарди, димові шашки та відкритий вогонь.

Для визначення переможців було призначено журі, до складу якого увійшли викладачі кафедри тактики та тактико-спеціальної підготовки, кафедри фізичної підготовки і спорту Академії та офіцери, які проходили службу в підрозділах спецпризначення.

За підсумками змагань, взвод другого року навчання журі визнало кращим. Друге місце посіли випускники четвертого року навчання. Третє місце обійняли курсанти третього року, та четверте зайняли спецназівці першого року навчання.

Кожен підрозділ спеціального призначення продемонстрував високий рівень підготовки, а кращий підрозділ отримав перехідний кубок.

Фото надали у відділі міжнародних зв’язків, інформації і комунікації НА НГУ.

Одним із учасників змагань є курсант другого року навчання взводу спеціального призначення старший солдат Роман Іванишин. Гвардієць мріяв потрапити до спецназу, ще коли навчався в Острозькому військовому ліцеї, що на Рівненщині.

«Вже коли я вступив до Академії Нацгвардії, під час проходження курсу молодого бійця пройшов відбір до взводу спецназу. Основним критерієм була здача іспиту з фізичної підготовки та психологічний відбір. Конкурс був звісно високий - 3 людини на місце, адже це елітний підрозділ, та моя мрія здійснилася - мене зарахували», - розповідає хлопець.

Гвардієць розуміє, що спецназівець повинен мати чудову фізичну форму, і його психологічна та моральна підготовка, так само як і рівень мотивації, теж повинні бути високими.

«Головним фактором, який допомагає входити до команди спецпризначення є особиста мотивація. Необхідно кожного дня працювати над собою. На показових заняттях переповнює почуття адреналіну та бажання найкраще показати все, чого навчився за два роки навчання», - запевняє Роман.

«Сьогодні ми показали такий вид психологічної підготовки, як «піраміда довіри». Таку техніку, я вважаю, повинен пройти кожен спецназівець, щоб відчути довіру до товариша, а саме коли ти падаєш в безодню, і тебе ловлять твої побратими. Звісно це згуртовує колектив. Також продемонстрували глядачам професійну відпрацьовану техніку ведення ножового бою, яку запозичили у британських спецназівців», - ділиться враженнями спецназівець.

У майбутньому, після закінчення вишу, гвардієць планує служити в підрозділі спеціального призначення та самореалізуватися вже у омріяній сфері.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ