Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У храмі свв. апп. Петра й Павла реставрують центральний стінопис

З 1 липня розпочинається важливий етап консервації, а згодом і реставрації стінопису центральної нави Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив настоятель храму отець Степан Сус.

В центральній наві буле розташоване високе риштування (26 м.).

Цьогорічний етап рятувальних реставраційних робіт отримав фінансування понад 200 000 PLN (понад 1 000 000 UAH) з джерел Європейського Союзу, Міністерства культури і національної спадщини Польщі. Коштом громади Гарнізонного храму, орієнтовно до 150.000 грн покривається оренда риштування та поточні організаційні витрати, зазначив отець Степан.

Заплановані в цьому році роботи охоплюють технічну реставрацію малюнків площею приблизно 325 м2 (вся площа арки (склепіння) пресбітеріум (святилища) до лінії карнизів). В роботах буде приймати участь група 11 реставраторів з Польщі (Краківська академія мистецтв ім. Матейка) та України, декілька консультантів. 

«Цей етап консерваційних робіт планується завершити у жовтні 2015 року. Існувала думка перенести початок масштабних консерваційних робіт на наступний рік, однак це б спричинило до втрати гранту та не можливості отримувати в подальшому подібні гранти», - каже настоятель.

Він також запевнив, що громада храму і надалі продовжує з усіма доброчинцями активно підтримувати учасників АТО, поранених, родини військовослужбовців, однак кошти, які витрачаються на реставрацію є взяті із загального рахунку пожертв храму.  «Тому бажаючих сіяти сумніви та підозри, прошу не спекулювати на цій тематиці», - додав отець Степан.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ