Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У колодязній воді на Волині виявили нітрати

Власникам колодязів і свердловин, де виявили нітрати, фахівці радять вживати лише бутельовану воду

Фото: Depositphotos

Під час моніторингових досліджень якості нецентралізованого постачання в селах двох громад у Ковельському районі на Волині виявили нітрати.

Мова йде про села Головненської і Вишнівської громад, інформує Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Епідеміологи дослідили 28 проб води з сільських колодязів і свердловин. У вісьмох зразках води виявили нітрати, які можуть спричинити водно-нітратну метгемоглобінемію.

Власникам колодязів і свердловин, де виявили нітрати, фахівці радять вживати лише бутельовану воду.

Вживання криничної води з нітратами може викликати отруєння. У групі ризику — діти до трьох років. В серпні на Горохівщині зафіксували один такий випадок. Тоді через нітрати до лікарні потрапила тримісячна дитина.

Чутливі до нітратів також люди похилого віку, хворі на анемію, ті, у кого є захворювання дихальної та серцево-судинної систем. Ознаки отруєння нітратами:

  • діарея, нудота, блювання;
  • задишка, тахікардія, посиніння шкіри;
  • різкі болі в животі, пожовтіння очей;
  • сонливість, втома, головний біль.

"Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність. Таку рідину можна використовувати лише для технічних цілей: миття посуду, прання білизни та прибирання", — додали в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ