Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Києві обговорять проблеми могильника радіоактивних відходів

У прес-центрі Державного агентства України з управління зоною відчуження анонсували, що 26 вересня 2018 року відбудеться прес-конференція з нагоди старту проекту ліквідації могильника «історичних» радіоактивних відходів у рамках Трастового фонду НАТО.

На урочистій церемонії відкриття представники українських відомств та НАТО представлять проект ліквідації могильника «Цибулеве» (Кіровоградська область). Це вже другий подібний проект, що буде реалізовано на території України за підтримки НАТО задля усунення загрози розповсюдження радіоактивних матеріалів і їх негативного впливу на населення та навколишнє природне середовище.

Прес-конференція відбудеться 26 вересня 2018 року, з 09:00 до 10:40 у конференц-залі Державного агентства України з управління зоною відчуження (м. Київ, бул. Лесі Українки, 26, 2 поверх). Реєстрація починається о 08:30.

Модератор заходу:

Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження - Віталій Петрук

Спікери:

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе;

Менеджер програм загальних послуг та співробітництва Агенції НАТО з підтримки і постачання (NSPA) Джон Босманс;

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак;

Заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко;

Заступник Голови Державної інспекції ядерного регулювання України Руслана Тріпайло;

Представник Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні - провідної держави проекту з боку НАТО.

Довідкова інформація:

У різних регіонах України існують об’єкти, на території яких у період 1960-1990-х років Збройними Силами колишнього СРСР у спеціалізованих сховищах (могильниках), були захороненні радіоактивні відходи, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР. Для ліквідації цих могильників радіоактивних відходів, зменшення їх негативного впливу на навколишнє середовище і населення та приведення території об’єктів до екологічно безпечного стану Україна залучила допомогу НАТО.

2016 року Україною разом з НАТО був започаткований перший пілотний проект із захоронення таких відходів. Об’єкт «Вакуленчук» Державної прикордонної служби України (смт Вакуленчук Житомирської області) був визначений першим за ступенем небезпеки. Проект з його ліквідації був успішно виконаний за допомогою НАТО протягом 2016-2017 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ