Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Києві представили раритетні видання з архівів Софії Київської

У Національному заповіднику ʺСофія Київськаʺ 19 вересня відкрилася виставка ʺРаритети з бібліотеки Софії Київської XVІ-XVIII ст.ʺ, на якій представлені цінні історичні раритети – царські й патріарші грамоти, рукописи і стародруки.
Церковний споменик (сімейна книга), XVI століття

Виставку відкрили у рамках роботи міжнародної наукової конференції ʺСофіївські читанняʺ (19-20 вересня), - передає Радіо Свобода.

Як заявила генеральна директорка заповідника Неля Куковальська, представлені на виставці пам’ятки є оригіналами, нині вони зберігаються в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені Вернадського, але походять вони з архіву та бібліотеки монастиря Софії Київської.

ʺУ 1927 році Софіївські стародруки і бібліотека були перевезені до Національної бібліотеки України для належного зберігання й дослідження. Серед раритетів, які від сьогодні виставлені у Свято-Софіївському соборі, відзначу друкований ʺпривілей польського короля Сигізмунда Першого київському митрополиту Йосифу Другому на підтвердження прав Православної церкви: документ виписаний 2 липня 1511 року, написаний він староукраїнською мовоюʺ, – розповіла Куковальська.

Також серед представлених на виставці стародруків є і церковні книги.

Раніше цього року в заповіднику представили унікальну настільну грамоту 1708 року російського царя Петра І на зведення в сан митрополита Йоасафа Кроковського (1708-1718), вивезена з України під час Другої світової війни. Цей документ уряд Німеччини повернув Україні.

У травні в Будинку митрополита Національного заповідника ʺСофія Київськаʺ презентували повернену культурну цінність – царську грамоту Петра Першого 1708 року, вивезену з території України під час Другої Світової війни.

ʺГрамота Петра І Іоасафу Кроковському з підтвердженням поставлення його на Київську митрополію, Москва, 14 вересня 1708 р. це остання царська грамота вільно обраному Київському митрополиту. За свідченнями істориків цей документ є красномовним свідченням анексії Української помісної церкви Московією. Адже у ньому є застереження Петра І про те, що Москва мала сильні побоювання, що Київська митрополія повернеться під владу Константинополяʺ, – повідомляли тоді в Міністерстві культури України.

Раніше цього року археологічна експедиція віднайшла неподалік входу до Софіївського собору рештки давньої споруди, призначення якої дотепер невідоме.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ