Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Києві розпочався Міжнародний форум до 85-тих роковин Голодомору
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Києві розпочався Міжнародний форум до 85-тих роковин Голодомору

22 листопада 2018 року в Українському домі (м. Київ, вул. Хрещатик 2) розпочав роботу масштабний Міжнародний форум «Україна пам’ятає, світ визнає» до 85-тих роковин Голодомору 1932–1933 років в Україні. Про цей йдеться у повідомленні УІНП.

Участь у відкритті заходу взяли: Перший віце-прем‘єр-міністр України Степан Кубів, Віце-прем‘єр-міністр України В’ячеслав Кириленко, міністр культури України Євген Нищук, поет, видавець, лауреат Шевченківської премії Іван Малкович; Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

У своїй промові Перший віце-прем‘єр-міністр України Степан Кубів наголосив: “Нелюдський злочин Голодомору має бути відкритий та визнаний геноцидом, всупереч спробам Москви приховати його чи заперечити, щоб ніколи і ніде не повторився цей страшний злочин проти людини і людяності”.

“Ми хочемо, щоб міжнародне співтовариство знало, що Україна, попри всі трагедії, стає сильнішою. Нині вона стримує збройну агресію зі Сходу і саме цим ми захищаємо весь західний світ від путінської навали”,- закцентував Віце-прем‘єр-міністр України В’ячеслав Кириленко.
 

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вказав: “Сьогодні з упевненістю можемо сказати, що українці знають про Голодомор. Як показує соціологія, близько 80% українців визнають його геноцидом. Це результат тих, хто досліджував цю тему, збирав документи та свідчення, відтворював хід подій, обґрунтовував продуманість цього злочину, показував його масштаби. Це результат роботи тих, хто відкривав правду через книги, виставки, музеї, це результат роботи тих, хто ухвалював юридичні рішення в суді, тих, хто готував і ухвалював політичні оцінки Голодомору в законі, це спільні зусилля істориків, популяризаторів, громадськості і політиків. Тепер ми усі разом маємо об’єднати наші зусилля для того, щоб про Голодомор знав світ, щоб світ визнав його геноцидом”.

Метою триденного Форуму є об’єднання зусиль міжнародної спільноти у визнанні Голодомору актом геноциду; звернення до світового співтовариства щодо засудження цього злочину більшовицького тоталітарного режиму, щоб запобігти повторенню подібних злочинів у майбутньому; інформування міжнародної спільноти про Голодомор 1932-1933 років в Україні; осмислення наслідків геноциду для України і світу; обговорення шляхів збереження історичної та родинної пам’яті нащадками жертв Голодомору та фактів і обставин злочинів.

У програмі передбачено: науковий симпозіум в Українському домі (доповідачами зголосилися 20 іноземних та 32 українських дослідників теми), мистецька акція-реквієм у Національній опері України, меморіальне засідання Верховної Ради, засідання Міжнародного форуму за участі Президента України та глав іноземних держав.

Науковий симпозіум пройде 22-23 листопада в Українському домі. Серед питань, що винесені на обговорення: міжнародно-правова класифікація Голодомору як геноциду; тема Голодомору у просторі культури; підсумки, досягнення та перспективи інституалізації досліджень; поступ у розширенні джерельної бази та багато іншого.

Крім того, відбудеться творча зустріч із кіномитцями, церемонія нагородження переможців 3-го Міжнародного конкурсу наукових і мистецьких робіт імені Володимира Маняка і Лідії Коваленко, презентація виставок Українського інституту національної пам’яті «Голодомор 1932–1933. Геноцид голодом», «Спротив геноциду», «Люди правди»; виставка дитячих малюнків «Голодомор 1932–1933 рр. – геноцид Українського народу: пам’ять в ім’я майбутнього»; виставка книг про Голодомор, інші геноциди, важкі сторінки української та світової історії.

У 2018 році Україна та світ відзначають 85-ті роковини Голодомору. Зокрема 85 днів триває Міжнародна акція «Запали свічку пам’яті». Станом на сьогодні меморіальні заходи відбулися у більш як 80-ти містах планети. Серед країн: Австралія, Канада, США, Японія, Китай, Португалія, Італія, Угорщина, Чехія та ін. Акції єднання відбуваються щодня, в різних містах, в різних країнах світу, і завершаться у Києві на День пам’яті жертв Голодомору.

Перебіг Міжнародної акції висвітлюється на розробленій Інститутом національної пам’яті веб-сторінці “85-ті роковини  Голодомору”. Міста і країни, які долучилися до вшанувань, маркуються на інтерактивній карті, розміщеній на цьому онлайн-ресурсі.

Окрім того, 1 вересня Український інститут національної пам’яті розгорнув масштабну інформаційну кампанію, яка включає відкриття виставки «Україна 1932-1933. Геноцид голодом», а також поширення соціальної реклами та брошур про Голодомор 1932-1933 років.

Виставка «Україна 1932-1933. Геноцид голодом» 24 листопада відкриється у всіх обласних центрах України. Наразі вона представлена у приміщеннях кількох іноземних посольств. Виставка наочно вказує не лише українцям, а й світовому співтовариству, на причини та механізми скоєння більшовиками злочину проти людства, а також пояснює, чому цей акт є геноцидом.

Як і виставка, однойменна брошура апелює до українців та світової спільноти, змушуючи замислитися про причини і наслідки трагедії українського народу, спричиненої тоталітарним більшовицьким режимом.

Також на офіційних сторінках Українського інституту національної пам’яті у соціальних мережах із початку вересня щоденно, 85 днів, оприлюднюються матеріали в рамках інформаційної кампанії «85 фактів, історій та свідчень про Голодомор»: факти про Голодомор 1932-1933 рр., спогади свідків, уривки зі щоденників очевидців Голоду, статті істориків, добірки художніх та документальних фільмів, прози та поезії, зразки народної творчості, створені у ті часи, фотохроніка, документи, а також історії людей, які не боялися говорити правду, допомагали тим, хто потребував шматка хліба, рятували інших ціною власного життя, повставали, боролися і перемагали, попри нещадний тиск  більшовицького режиму.

Інформаційна кампанія має хештеги: #Голодомор85 #Holodomor85, які використовуються для дописів, що стосуються річниці трагічних подій.

Завантажити соціальну рекламу до 85-тих роковин, розроблену Українським інститутом національної пам’яті можна за посиланнями: для друку і для соціальних мереж.

Завантажити відеоролики до 85-тих роковин Голодомору  у високій якості за посиланням:

Нагадаємо, що українці і світове співтовариство 24 листопада 2018 року вшанують пам’ять убитих Голодомором 1932-1933 років. О 16:00 оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого кожен може згадати загиблих українців і запалити свічку на своєму підвіконні.

Довідка

Голодомор –  акт геноциду Українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Така політика режиму – злочин проти людяності, який відповідає Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Визнання Голодомору 1932 –1933 років геноцидом Українського народу законодавчо закріплено Законом України “Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні”, ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 року.

Постановою Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 р. Й.Сталіна, В.Молотова, Л.Кагановича, П.Постишева, С.Косіора, В.Чубаря, М.Хатаєвича визнано винними в організації Голодомору.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ