Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Голодомор: сьогодні 90 років з часу одного із найстрашніших радянських злочинів

Сьогодні настає 90 років з часу одного із найстрашніших радянських злочинів, Голодомору-геноциду 1932-1933 років, організованого сталінським тоталітарним режимом в Україні.

Одне з ранніх визначень Голодомору як геноциду належить відомому польському правнику єврейського походження Рафалю Лемкіну, який увів сам термін «геноцид» у міжнародне право. 20 вересня 1953 року у Нью-Йорку під час акції вшанування жертв голоду Лемкін виголосив промову «Радянський геноцид в Україні». У ній він засвідчив факт «мору голодом», а також «винищення української нації шляхом її русифікації, переслідування культури, репресій проти інтелігенції, священників і національного духу України».

За роки незалежності України Голодомор 1932-1933 років визнали геноцидом українського народу вже 28 держав і 3 міжнародні організації, серед яких Європейський Парламент та Парламентська Асамблея Ради Європи. Цьогоріч 55 держав-членів ООН та делегація ЄС підписали ініційовану Україною в ООН Декларацію до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років.

У лютому 2022 року світ переконався, що за ці 90 років мотиви, цілі та методи Москви не змінилися. Російська агресія проти України так само спрямована на те, аби стерти Україну з мапи світу, знищити  Український народ, українську культуру, мову та історію.

Жорстокі вбивства цивільного населення та розстріли військовополонених, викрадення українських дітей, атаки на об'єкти цивільної та критичної інфраструктури є незаперечними свідченнями того, що Росія вчиняє геноцид українців у ході загарбницької війни проти нашої держави.

Крім того, Росія продовжує використовувати продовольство та голод як зброю у глобальному масштабі. Російська блокада українських морських портів та перешкоджання міжнародній навігації в Чорному морі вже спровокували нестачу продовольства у багатьох країнах Африки та Азії. 

Пам'ятаючи про Голодомор 1932-1933 років, незважаючи на протистояння російській збройній агресії, Україна залишається гарантом продовольчої безпеки для багатьох країн і регіонів світу. 

Голодомор забрав мільйони життів українців, але не зламав українську націю у прагненні до свободи та життя у вільному, демократичному і цивілізованому світі. Ми завжди будемо пам’ятати жертв голодоморів, масових штучних голодів в Україні. 

Ми вдячні іноземним партнерам за ухвалення важливих рішень щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом Українського народу, за підтримку і солідарність з Україною в цей непростий час нашої сучасної історії та закликаємо парламенти тих держав, які досі не зробили цього кроку, засудити злочини більшовицького тоталітарного режиму і визнати Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом Українського народу.

Україна пам’ятає, світ визнає!

Коментар МЗС України до 90-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ