Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Києві створять музей гетьмана Мазепи

У Києво-Печерській Лаврі створять музей гетьмана Мазепи. Новим туристичним об'єктом стане східна башта Кам'яного муру. Тут 300 років тому були гетьманські палати

Сам мур із баштами, як і багато інших споруд у Лаврі, побудований коштом Мазепи. Музей планують створити вже за два роки, до 380-ї річниці від дня народження козацького ватажка. Тут буде три зали, у яких розмістять експонати, що нині перебувають у власності Києво-Печерської Лаври та інших українських музеїв.

Роботи вже розпочали, а діячі культури та громадські активісти зібралися на толоку, щоб розчистити ділянку перед баштою для робітників. На реконструкцію будівлі необхідно близько 10 млн грн.

"Ідея дійсно висіла у повітрі давно, але приступити до створення музею не вдавалося. Експонати будемо збирати по всій Україні. Є багато і в нас експонатів. Є і документи, і речі, які подаровані зокрема матір'ю Івана Мазепи", – розповіла директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина.

"Мені цікаво прийти буде сюди через років два-три, і побачити що буде. Це буде історична мить… Щоб тут була молодь. Бо це їм говорити своїм дітям і своїм друзям-ровесникам про те, що відбувається. А в Лаврі відбувається відродження", – зазначила акторка Наталія Сумська.

5 канал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ