Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Латвійському художньому музеї запрацював аудіогід українською мовою

Фото Офіс Президента України
Фото Офіс Президента України
Фото Офіс Президента України
Фото Офіс Президента України
Фото Офіс Президента України
Фото Офіс Президента України
1/3
Аудіогід українською запрацював у Латвійському національному художньому музеї. Про це повідомили 4 вересня у прес-службі ОПУ.

У межах проекту дружини Президента України Олени Зеленської із впровадження україномовних аудіогідів у музеях світу відбувся запуск української версії мобільного додатку в системі аудіогідів Латвійського національного художнього музею (м. Рига). Це вже третій аудіогід із запланованої серії, який рідною для українців мовою розповідає про експозиції в найбільш знакових культурних місцях.

Домовленість про співпрацю з музеєм та реалізацію проекту, яким опікується Олена Зеленська, була досягнута в жовтні минулого року, під час офіційного візиту до Латвії Президента й першої леді України.

ʺГолосомʺ аудіогіда став заслужений артист України, актор Дмитро Суржиков.

ʺЯ дуже вдячний за надану честь бути причетним до великої справи – поширення української мови світом. Щасливий, що маю до цього стосунок. Вірю, що це лише початок великого шляхуʺ, – прокоментував він свою участь у проекті.

Першими роботу україномовного аудіогіда протестували учні Ризької української середньої школи – закладу, де діти етнічних українців мають можливість здобувати знання, зокрема й українською мовою. З діяльністю та колективом школи, яка вже впродовж 30 років є осередком українських традицій у Латвії, Олена Зеленська познайомилася ще торік.

Під час презентації аудіогіда школярам особливо сподобалася інтерактивна навігація з елементами доповненої реальності – опція, яка є цікавинкою додатку й технологічно підсилює враження від перегляду художніх творів постійної експозиції музею.

Директорка музею Мара Лаце наголосила на важливості ініціативи, яка дає можливість українцям з будь-якого куточка світу насолоджуватися латвійським мистецтвом в онлайн-форматі. Також вона висловила подяку Олені Зеленській за її особисту підтримку в практичному втіленні задуму.

Посол України в Латвії Олександр Міщенко зі свого боку також підкреслив вагомість проекту для розвитку та поширення української мови за межами держави як невід’ємний складник самоідентичності.

У межах проекту Олени Зеленської у червні українською вже ʺзаговоривʺ один із найбільших музеїв Австрії – художня галерея Альбертіна у Відні. А на цьогорічний День Незалежності Україна отримала символічний подарунок від Азербайджану – україномовний аудіогід з’явився в Національному музеї килима в Баку.

У найближчій перспективі – запуск низки аудіогідів, зокрема в Музеї історії мистецтв у Австрії та Морському музеї Чорногорії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ