Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівській Архиєпархії УГКЦ розпочинають святкування 200-річчя відновлення Галицької митрополії

24 лютого 2007 року архієрейською Божественною Літургією в Соборі Святого Юра у Львові розпочнуться урочисті заходи з нагоди 200-річчя відновлення Галицької митрополії УГКЦ — про це сьогодні, 1 лютого 2007 року, під час прес-конференції повідомив Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський УГКЦ. За його словами, урочистості триватимуть до вересня 2008 року. Після Літургії буде освячено образки Теребовлянської Божої Матері, які, за словами Владики, стануть „спомином про славні діяння нашої церкви й героїчне служіння наших великих попередників”.
 „Ця ювілейна дата є дуже важливою, бо протягом останніх 200 років наша архієпархія пережила дуже багато подій. Насамперед наші вірні зазнали різних різних духовних випробувань, пережили війни, репресії, ліквідацію церкви радянським урядом. Виявилося, що Божий дух, дух Церкви в людях витривав. Хочемо згадати ієрархів, які провадили нашу церкву. Відомо, що на території нашої архієпархії правили різні уряди: австрійський, польський, радянський. Але церква завжди була, розвивалася, і за це ми вдячні Богові. Хочемо, щоб вірні нашої архієпархії усвідомили, що вони є вірними церкви, яка витривала, і яку провадив Господь з допомогою вибраних собі людей”, — розповів Архиєпископ Львівський.
Також цього дня відбудеться урочиста академія у Соборі Св. Юра. Вступне слово виголосить Владика Ігор, а опісля з доповіддю про політичну ситуацію в Європі і Україні напередодні і в час відновлення Галицької митрополії виступить професор Михайло Чайковський, а про зародження ідеї, основні етапи її реалізації та історичне значення відновлення Галицької митрополії розповість професор Іван Паславський.
„Коли міжнародна ситуація виявилася сприятливою, а митрополит Антін Ангелович зайняв патріотичну позицію, 23-24 лютого Папа Римський на прохання віденського імператора видав буллу про відновлення Галицької митрополії. Робота в цьому напрямку велася тривалий час, тому інтронізація митрополита відбулася аж у вересні 1808 року. Хочу наголосити на тому, що дуже важливим наслідком проголошення митрополії стало те, що в підавстрійській Україні церква була збережена, і Апостольська Столиця подарувала Галицькій митрополії права, якими володіла Київська митрополія. Із цим почалася сучасна церква. Ми отримали церкву з оновленою структурою і ієрархією. Осередком церкви та центром українства став Львів”, — розповів професор Михайло Гайковський.
Програма святкувань, що розрахована на два роки, включатиме ювілейні конференції, виставки, святкові академії та інші заходи. Зокрема, у вересні цього року відбудеться науково-практична конференція щодо ролі, місця і значення Галицької митрополії у формуванні української нації, розбудові української держави, виховання українців у дусі патріотизму та гуманізму.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ