Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

У Львівській ОВА відбулась нарада з керівниками музеїв Львова

Вчора, 10 квітня, відбулась нарада з керівниками восьми музейних установ обласного підпорядкування та Культурно-мистецького центру «Львівський палац мистецтв» під головуванням заступника голови Львівської ОВА Івана Собка. Про це інформує ЛОВА.
Фото: Львівська ОВА

Керівники обласних музеїв прозвітували про результати роботи за перші три місяці цього року.

Під час наради розглянули результати роботи музейних установ за перший квартал цього року, плани їх роботи та проблемні питання розвитку галузі.

Зокрема, відзначили позитивне зростання доходів від основного виду діяльності музейних закладів. Так за перший квартал доходи 9 закладів склали 4013,1 тис. грн відносно 2805,1 тис. грн за аналогічний період 2023 року.

Також обговорили створення безбар’єрних просторів для людей з інвалідністю. Відзначили системну та ефективну роботу в цьому напрямку Львівського історичного музею. 

За фінансової підтримки у рамках Комплексної програми розвитку культури Львівщини, затвердженої відповідним розпорядженням начальника обласної військової адміністрації у 2023 році, в музеї реалізували проєкт «Побачити небачене», який став доступним для незрячих та слабкозорих відвідувачів. Тут створили 58 тактильних таблиць із найвідоміших експонатів музею з підписами шрифтом Брайля, аудіоописами предметів, QR-кодами, а також інтерактивний стенд, на якому розмістили 27 реабілітаційно-тактильних малюнків.

Під час наради обговорили також питання збереження культурної спадщини, представленої у музеях обласного підпорядкування з використанням сучасних технологій оцифрування музейних експонатів. Процес оцифрування досить кропіткий, тривалий та коштовний. З 2018 року загальна сума фінансування на закупівлю технічного обладнання для оцифрування становить понад 2 млн грн. На сьогодні оцифрували 56 721 предмет фондових колекцій музеїв обласного підпорядкування.

Заступник голови обласної державної адміністрації Іван Собко акцентував на необхідності роботи закладів з арт-терапією для військовослужбовців ЗСУ. Активно в цьому напрямку працює Львівський музей історії релігії, працівники якого щотижня проводять майстер-класи художньої терапії, малюнків на склі.

«Повномасштабна війна росії проти нашої держави поставила нові виклики перед музеями. Нам необхідно докласти максимум зусиль для збереження національної спадщини, її популяризації за кордоном та подальшого розвитку музейної галузі. 

Відсутність коштів на реалізацію заходів Комплексної програми розвитку культури Львівщини на 2024 рік у зв’язку із пріоритетним фінансуванням питань безпеки та оборони не дає підстав знижувати активну роботу музеїв. 

Ваша робота сприяє національно-патріотичному вихованню молоді, збереженню цінностей та наближає перемогу над ворогом», – підсумовуючи нараду, наголосив Іван Собко.

Нагадаємо, що на території Львівщини діє 172 музеї, зокрема: 23 музеї – державної та комунальної форми власності, 149 громадських музеїв, в яких зберігається понад 1,3 млн експонатів. Щороку музеї відвідує 1 млн львів’ян та гостей міста.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ